Geldezel in miljoenenzwendel: toekomst weg voor 250 euro

ARNHEM - Het is een gigantische zwendel waarbij ondernemers miljoenen zijn kwijtgeraakt. Via geraffineerde telefoontjes zogenaamd namens de belastingdienst worden ondernemers onder zware druk gezet om te betalen, duizenden euro's.

In de uitzending van Bureau GLD besteden de politie en de FIOD woensdag aandacht aan de zaak. Eerder dit jaar werd bekend dat ruim 170 mensen het slachtoffer van de zwendel werden, voor in totaal 2,2 miljoen euro. Het hart van de organisatie ligt in Gelderland, met veel verdachten uit de omgeving van Arnhem.

In de uitzending van Bureau GLD wordt gewaarschuwd voor de zwendel, en dat geldt ook voor de zogenoemde geldezels. Dat zijn mensen die hun rekening beschikbaar stellen aan criminelen. Hun rekening en hun pasje worden gebruikt om geld naar te versturen. Dat verstuurde geld wordt vervolgens door de criminelen van de rekening gehaald. Maar dat is niet zonder gevolgen.

Toekomst aan diggelen

'Je kan worden veroordeeld voor witwassen. Je krijgt een strafblad, je kunt geen rekening meer krijgen bij de bank en ook een hypotheek kun je vergeten. Problemen bij het vinden van een baan. En ze kunnen ook nog civiel aansprakelijk worden gesteld voor het geld dat over hun rekening is gegaan. Voor 250 euro - als beloning - kun je langdurige gevolgen ondervinden', vertelt een medewerker van de FIOD in de uitzending. In deze zaak werden bijna 200 geldezels gebruikt. Vaak gaat het om kwetsbare mensen, ook zijn er veel jongeren bij betrokken.

De tekst gaat verder onder de video

Inmiddels is de FIOD ver met het onderzoek, maar er wordt nog iemand gezocht. Hij pinde in de omgeving van Arnhem grote bedragen. Op beelden van de man is te zien hoe hij nog aan het hijgen is.

Mogelijk past dat in de werkwijze van de criminele groep. Want als de ondernemer is overgehaald om het geld over te maken, blijft de crimineel aan de lijn. In de tussentijd rent iemand naar de pinautomaat om het overgemaakte geld op te nemen. Pas als dat gebeurd is, wordt de verbinding verbroken. 

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl

Meer over dit onderwerp:
Gelderland Bureau GLD
Deel dit artikel: