Nieuws

Feest! Slingeraap Pepi ziet Sarah

Slingeraap Pepi.
Ze loopt wat wiebelig en krommer dan de rest van de groep, kan niet meer zo goed zien en wordt een beetje kaal op haar hoofd. Ze is dan in apenjaren ook hoogbejaard. Slingeraap Pepi blaast vandaag 50 kaarsjes uit en dat wordt gevierd in Apenheul. © Apenheul
APELDOORN - Ze loopt wat wiebelig en krommer dan de rest van de groep, kan niet meer zo goed zien en wordt een beetje kaal op haar hoofd. Ze is dan in apenjaren ook hoogbejaard. Slingeraap Pepi blaast vandaag 50 kaarsjes uit en dat wordt gevierd in Apenheul.
Met een speciale apentaart viert de jarige jet haar verjaardag met haar soortgenoten. Bezoekers worden ook getrakteerd, maar op iets anders. Pepi is dan ook niet zomaar een aap. Van alle apen in de Apenheul woont zij er het langst.
Pepi behoorde tot één van de zes allereerste slingerapen die een jaar na de oprichting van Apenheul naar het apenpark verhuisden. Van dit groepje is alleen zij nog over. Daarmee is ze de enige aap die alles in Apenheul van begin af aan heeft meegemaakt. Ze overleefde zelfs de brand in het park in 1981.
Hans van den Hoorn sprak op Radio Gelderland met verzorgster Jacqueline Ruijs:

Zeer bedreigde diersoort

Extra bijzonder; slingerapen als Pepi worden in het wild maximaal 24 jaar oud. Dat zij dus haar 50ste verjaardag mag vieren maakt deze dag nog feestelijker. Slingerapen zijn bedreigde diersoorten, er leven in het wild nog slechts een paar honderd.
Bezoekers kunnen Pepi een symbolisch cadeau geven door een speciale button te maken. De opbrengst ervan gaat naar het Apenheul Natuurbehoudfonds om Pepi’s bedreigde soortgenoten in het wild te beschermen.
Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl