Nieuws

Na Wmo-gedoe in Lingewaard willen partijen weten: hoe groot is het probleem?

Carla Claassen.
Er komen opnieuw Kamervragen over mogelijke misstanden in de maatschappelijke ondersteuning. © Omroep Gelderland
BEMMEL - Er komen opnieuw Kamervragen over mogelijke misstanden in de maatschappelijke ondersteuning.
Het begon allemaal in de gemeente Lingewaard, die vorige maand voor de rechter stond omdat het aandrong op aanpassing van een medisch advies bij een Wmo-aanvraag.
Nu blijkt dat er meer gemeenten zijn die bij zo'n aanvraag een stempel drukken op het onafhankelijke advies van een keuringsarts. Het gaat onder meer om Barendrecht. 

Grondig onderzoek

'Het wordt tijd om eens grondig onderzoek te gaan doen naar hoe de Wmo in al die gemeenten wordt uitgevoerd', zei Kamerlid Maarten Heijink van SP zondagavond in het programma Reporter Radio op NPO Radio 1.
In Lingewaard draaide het om Carla Claassen uit Bemmel. De vrouw, die aan een rolstoel gebonden is, spande een rechtszaak aan omdat de gemeente haar geen extra voorzieningen verleende om zichzelf te kunnen redden.
Eerder bleek dat een arts zijn medisch advies heeft aangepast op aandringen van de gemeente Lingewaard. De arts is daarvoor door het medisch tuchtcollege op de vingers getikt. 

'Gemeente moet zich nergens mee bemoeien'

Het grootste probleem van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is volgens SP'er Heijink de indicatiestelling.
'Als we de wet straks gaan evalueren, dan komen al deze onderwerpen naar voren. Wij zullen voorstellen dat de indicatiestelling zo snel mogelijk in handen moet komen van mensen die verstand hebben van zorg, en dat zijn de zorgverleners.' Nu is de gemeente verantwoordelijk voor de indicatie.
Ook Lenny Geluk van regeringspartij CDA is voornemens vragen te stellen aan de minister. 'Een onderzoek door een medisch adviseur moet altijd onafhankelijk zijn. Zonder bemoeienis van de gemeente.'

Zie ook:

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl