Niet alle dieren uit Duitsland zijn hier welkom

ARNHEM - In de serie Buren in Europa dit keer aandacht voor dieren. Voor mensen is de grens altijd een barrière geweest, maar dat geldt zeker niet voor zoogdieren. Sinds de eeuwwisseling heeft Nederland te maken met een ware invasie van dieren uit Duitsland. Het wilde zwijn komt van alle kanten binnen, de bever was uitgestorven maar is tegenwoordig bijna een plaag. Ook de wolf is bezig aan een opmars uit het oosten.

En wat te denken van de wasbeer: 'Hij eet hier allemaal dieren op. Dat is niet de bedoeling', zegt onderzoeker Rene Janssen. 'En daarnaast slopen ze ook nog huizen. Dat is dus niet echt best. Wat moet ermee gebeuren? De Duitsers schieten ze af en vangen er veel en maken ze dood. In Nederland is er nog niet echt beleid. En dus de vraag is: wat nu?'

Samenwerking

Omroep Gelderland werkt samen met L1 en het Duitse Studio47 aan de serie Buren in Europa/Nachbarn in Europa. Het betreft een bijzonder grensoverschrijdend project. De komende weken maken verslaggevers van de omroepen reportages over onderwerpen die aan beide kanten van de Nederlands-Duitse grens spelen. 

Kijk hier naar het filmpje van L1 over dieren en de grens (tekst gaat verder onder de video):

24 reportages

De serie Buren in Europa omvat 24 reportages over onderwerpen, variërend van verplichte Duitse les op Achterhoekse basisscholen tot de gezamenlijke Duits-Limburgse ambulancedienst. Centraal staat hoe inwoners van het grensgebied aankijken tegen elkaar en welke rol de grens nog speelt in ons dagelijks leven.

Bekijk hier de filmpjes die al uitgezonden zijn.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Buren in Europa Dierennieuws Nieuws
Deel dit artikel: