Nieuws

Mo'j 's kieken: in dit plastic zit het standbeeld van Normaal

Het standbeeld staat nu nog in plastic.
In hartje Hummelo wordt op Hemelvaartsdag een standbeeld van Normaal onthuld. De Achterhoekse dialectrockband trad in december 2015 voor het laatst op, in GelreDome in Arnhem. Zanger Bennie Jolink werd geboren in Hummelo. © Omroep Gelderland
HUMMELO - In hartje Hummelo wordt op Hemelvaartsdag een standbeeld van Normaal onthuld. De Achterhoekse dialectrockband trad in december 2015 voor het laatst op, in GelreDome in Arnhem. Zanger Bennie Jolink werd geboren in Hummelo.
Hemelvaart 1975, dit jaar valt die dag op 10 mei, is de officiële geboortedatum van Normaal. Toen trad de band voor het eerst op in het openluchttheater van Lochem. Decennialang gingen anhangers op die dag naar het openluchttheater om de verjaardag van Normaal te vieren.

'Onbetwist meesterwerk'

Het standbeeld van Lia Krol is van brons en levensgroot. Ze werkte er maandenlang aan. Het Anhangerschap Normaal heeft het resultaat al bekeken. 'Vanzelfsprekend moet dit een verrassing blijven. Vandaar dat we nog geen foto's openbaar maken. Maar wat we al wel kwijt kunnen, is dat het - zonder enige overdrijving - een onbetwist meesterwerk wordt. Ze heeft oog voor detail, Lia heeft er talloze uren in zitten', stelt voorzitter Henk Kelder.

'Gelukkig geen abstract gedrocht'

Zanger Bennie Jolink is verguld dat Lia Krol het standbeeld heeft gemaakt, omdat zij een reputatie heeft als het gaat om levensechte standbeelden. 'Het is gelukkig niet zo'n abstract gedrocht. Maar het is vooral mooi dat het door zo'n vakvrouw wordt gemaakt', aldus de voorman.
Rond de ceremonie van de onthulling op Hemelvaartsdag, om 13.30 uur, wordt een heel feest gebouwd. Zo is er livemuziek op een podium in het centrum van Hummelo met optredens van de 'nieuwe' Anhangerschapband, The Marshalls en De Kisjeskearls. 
Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl