Nieuws

Barneveld opgeschrikt door brommerkabaal in het holst van de nacht

BARNEVELD - Het was midden in de nacht, maar ook dit jaar reden vanaf 04.00 uur weer brommers zonder demper op de uitlaat door het dorp. Tot ergernis van inwoners die wakker worden van het kabaal en deze zogenoemde Luilak-traditie niet kunnen waarderen.
Tientallen jongens op brommers rjden in de vroege ochtenduren op Koningsdag traditioneel met veel kabaal rond in Barneveld. 
Bekijk de reportage (tekst gaat verder onder de video)
Barneveld opgeschrikt door brommerkabaal in het holst van de nacht
Luilak heet de traditie, die volgens sommigen vroeger met Pinksteren werd gehouden. De jongeren die nu het kabaal maken, weten niet beter dan dat dit een Koningsdagtraditie is. Brommers worden zo geprepareerd dat er zoveel mogelijk geluid uit de uitlaat komt. 

'Ik bel de politie'

'Ze beginnen al om 4.00 uur', vertelt een inwoonster van Barneveld die anoniem wil blijven. 'Ze komen niet één keer langs, maar wel drie uur lang. Na drie uur wakker liggen van het kabaal, kost het me veel moeite om weer in slaap te komen en ben ik de rest van de dag moe. Daar heb ik geen zin in. Ik ga dit jaar de politie bellen, zodra ik ze hoor.'
De traditie helemaal afschaffen hoeft van haar niet. 'Gewoon vanaf 6.00 uur en dan een uurtje of helemaal stoppen.'

'Laat ons nou eens lol maken'

De jongeren zelf denken dat het wel meevalt. 'Kerkklokken luiden mag ook. Vuurwerk mag ook. Laat ons nou eens een ochtend lekker bezig zijn. Iedereen moet toch vroeg op voor Willempie', aldus één van de jongeren.

Politie

Het oorverdovende lawaai dat heel Barneveld in de vroege uren in zijn greep houdt wordt getolereerd door de politie die nadrukkelijk aanwezig is. Slechts bij enkele gevaarlijke situaties wordt ingegrepen. Zo zijn er boetes uitgedeeld voor aan de verkeerde kant van de weg rijden. 'Honderdveertig euro', zegt een slachtoffer. 'Dat is eigenlijk best zonde.' 
Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl