Na twintig jaar van plannen en bouwen is de boulevard in Harderwijk geopend

HARDERWIJK - Het plan dateert nog uit de tijd van de guldens, maar vanavond is het eindelijk zover. Het vernieuwde boulevardgebied is weer open voor publiek. De opening wordt verricht met een show, waar onder meer het internationale theatergezelschap CloseArt aan mee werkt. Omroep Gelderland zendt beelden uit van de opening.

De feestelijke opening van de boulevard volgde na twintig jaar van plannen maken, als maar weer bijstellen en bouwen. De realisatie van het zogeheten Waterfront werd bemoeilijkt door de economische crisis. Een wethouder sneuvelde zelfs over de plannen.

Niet alleen de sterk verpauperde boulevard is opgeknapt, maar ook is het industriegebied tussen Vissershaven en N302 gesaneerd. Hier moet een complete woonwijk verrijzen.

Bekijk hier een compilatie van de opening. Tekst gaat verder onder de video.

 

Verslaggever Jeroen Mäkel nam eerder op de avond alvast een kijkje in Harderwijk:

Stadsgedicht

Voor de gelegenheid heeft stadsdichter Wietse Hummel een gedicht gemaakt :

'Mijmering aan de Boulevard' 
 
Eerst waren er dromen, maar ingeblikt, die zijn nu uiteindelijk uitgepakt. Nostalgie haalt nieuwe bruggen op aan  de kop van de Boulevard als daarna  waan van de dag naar Walhalla flaneert.  Vermaak deint aan trossen van zekerheid:  het zilte monster wenkt en dreigt niet meer.  
 
De Vischmarkt verkoopt verhalen die ze zelf ooit als handelswaar uitgestort kreeg. De twee eilanden drijven slaperig als zeedieren en een vloot van schik vaart in afgegraven vaargeulen voorbij. Robben bulken en walrussen fluiten naar ons en hun roep versterft in de wind. 

Een zonsondergang verkleurt geuren van zoet water, schuimend bier en avondmaal, terwijl op terrassen bronzen huiden zwoele zomeravonden bezingen. Waar razernij aanspoelde, bakent nu  in hemelse kleuren een koggeschip met het bastion verdekt op de loer. 
 
 

 

 

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl

Meer over dit onderwerp:
Gemeente Harderwijk Harderwijk
Deel dit artikel: