Tientallen oldtimers komen 'thuis' in de vroegere autostad van Nederland

NIJMEGEN - Een historische rally deed zaterdag na 120 jaar Nijmegen aan. De Waalstad was het decor voor 80 oldtimers, waarvan de oudste uit 1899 komt. 'Het is al een wonder dat ze zo'n stuk kunnen rijden', zegt initiatiefnemer Bert Muhren.

In vier dagen tijd wordt de historische race van 1898 van Parijs - Amsterdam in de vorm van een rally overgedaan. Aanleiding is de 120e verjaardag van de Koninklijke Nederlandse Automobiel Club (KNAC), die in Nijmegen is opgericht.

De auto's waren allemaal van voor 1945 en reden zaterdag vanuit Gennep richting Nijmegen en vertrokken daarna richting het Utrechtse Leersum.

(tekst gaat verder onder de foto's)

Foto: Omroep Gelderland

Foto: Omroep Gelderland

Foto: Omroep Gelderland

Eerste garagehouder

Nijmegen stond ooit bekend als dé autostad, vertelt initiatiefnemer Muhren. 'Het was de Nijmeegse ondernemer Michael Aertnijs die in 1898 besloot tot oprichting van de (K)NAC. Hij was het die de race van 1898 naar Nederland haalde. Daarnaast was hij de eerste autohandelaar, eerste garagehouder en marktleider voor heel Nederland gedurende de beginjaren.'

(tekst gaat verder onder de foto's)

Foto: Omroep Gelderland

Foto: Omroep Gelderland

Foto: Omroep Gelderland

Oldtimer uit 1899

Volgens Muhren is het al heel bijzonder dat de deelnemers het hele stuk van Parijs naar Amsterdam in een oldtimer durven rijden. 'Er doet een oldtimer uit 1899 mee. Met de auto's van nu ben je zo in Parijs, maar met een oldtimer is dat een grotere uitdaging.'

Naast de vele oldtimers zijn in Nijmegen ook een paar zuinige nieuwe auto's te bewonderen, waaronder de zonneauto Nuna van het Solarteam.

Meer informatie over de route van de rally en de tijden is te vinden op de site van de KNAC.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Gemeente Nijmegen Nijmegen Nieuws
Deel dit artikel: