Nieuws

Verrassing! Honderden Gelderlanders krijgen een lintje

Ze weten het nog niet, maar honderden Gelderlanders krijgen deze donderdag een lintje opgespeld. Zij mogen zich dan bijvoorbeeld Lid, Ridder of Officier in de Orde van Oranje-Nassau noemen. © ANP
ARNHEM - Ze weten het nog niet, maar honderden Gelderlanders krijgen deze donderdag een lintje opgespeld. Zij mogen zich dan bijvoorbeeld Lid, Ridder of Officier in de Orde van Oranje-Nassau noemen.
Vorig jaar werden 345 mensen koninklijk onderscheiden tijdens de jaarlijkse lintjesregen. Hoeveel het er dit jaar zijn, is nog niet bekend.

Wat houdt zo'n lintje in?

Een lintje is in Nederland een symbolische erkenning, die wordt uitgereikt in naam van de koning. De onderscheiding wordt gegeven aan mensen die iets bijzonders doen of hebben gedaan voor de samenleving. Het kan in principe aan iedere Nederlander worden toegekend.
Als je in Nederland een lintje krijgt, word je meestal onderscheiden in de Orde van Oranje-Nassau of in de Orde van de Nederlandse Leeuw, maar voor die laatste orde moet dan wel een exceptionele bijdrage voor de maatschappij zijn geleverd. Voor dapperheid kunnen militairen en burgers de Militaire Willems-Orde krijgen. 

'Het heeft Zijne Majesteit behaagd'

Wie vindt dat iemand een lintje verdient, moet daarvoor een aanvraag indienen bij de burgemeester. Die stuurt de aanvraag door naar de Commissaris van de Koning, die naar het Kapittel voor de Civiele Orden gaat. Dat legt de aanvraag voor bij de betrokken minister, die uiteindelijk de goedkeuring verleent. Koning Willem-Alexander ondertekent elke toekenning bij Koninklijk Besluit.

Mag je dit lintje altijd houden?

Als een gedecoreerde overlijdt, moet het lintje weer ingeleverd worden. De onderscheiding is namelijk in bruikleen gegeven door de Staat en blijft dus eigendom van de Staat. Met het inleveren van de decoratie wordt onder meer voorkomen dat de onderscheiding na verloop van tijd als handelswaar wordt aangeboden. Nabestaanden kunnen er wel voor kiezen een borgsom te betalen. Dan hoeft de onderscheiding niet teruggestuurd te worden. Wel blijft het lintje altijd eigendom van de Staat.
(Bron: Kanselarij der Nederlandse Orden)
Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl