Nieuws

Honderden boetes: politie in touringcar betrapt bellende en appende truckers

Honderden bestuurders op de snelwegen in de regio zijn dinsdag en woensdag door de politie aan de kant gezet. Ze waren betrapt op bellen en/of appen onder het rijden. 'Laat je niet afleiden!', waarschuwt de politie. Haar geheime wapen: een touringcar. © Politie
WILP - Honderden bestuurders op de snelwegen in de regio zijn dinsdag en woensdag door de politie aan de kant gezet. Ze waren betrapt op bellen en/of appen onder het rijden. 'Laat je niet afleiden!', waarschuwt de politie. Haar geheime wapen: een touringcar.
'We voeren deze actie uit om wat te doen aan de vele mobiele bellers op de snelweg, met name de vrachtwagenchauffeurs', legt Mathijs Hoogma van het verkeersteam van de Politie Oost-Nederland uit. Hij doet dit in een filmpje op Facebook.

Politie zet ook in op bewustwording

Bij eerdere testdagen werden 440 chauffeurs aan de kant gezet. 'Naast een bekeuring kreeg de bestuurder ook uitleg over het gevaar die het gebruik van de smartphone achter het stuur met zich meebrengt. Het effect is niet alleen een bekeuring, maar ook bewustwording van het gevaar voor je medeweggebruikers. Als we dat kunnen bereiken, is het voor ons effectief', zegt de politie in een persbericht.
In juli zijn opnieuw dergelijke controles gepland.
In het filmpje op Facebook legt Hoogma de controles uit. De tekst gaat verder onder de video.
Vanuit gewone surveillancewagens zijn overtredingen niet of nauwelijks te zien. Hoogma: 'In de bus zitten we op gelijke hoogte. En dan kunnen we heel mooi kijken in de cabine van de vrachtwagens, zelfs in de schoot van de chauffeur. Zo kun je ook zien of ze aan het appen zijn.'
In de touringcar zitten, gaat Hoogma verder, waarnemers en die geven door wat ze zien. Achter en voor de bus rijden 12 tot 20 onopvallende politiewagens en die agenten zetten na een geconstateerde overtreding de bestuurders aan de kant.
'Meerdere waarnemers zien de overtreding', stelt de verkeersagent met tevredenheid vast. 'Achteraf heb je daardoor nauwelijks discussie of iemand wel of niet heeft zitten bellen of appen.'

Waarom is appen en bellen gevaarlijk?

Wie 100 kilometer per uur rijdt, legt bijna 30 meter per seconde af en wie op zijn mobieltje kijkt, is al gauw enkele seconden afgeleid. Tel daar een seconde bij op om te reageren op wat je voor je ziet en je bent minstens 120 meter verder. Hoogma: 'Je doet ook geen 120 meter even je ogen dicht achter het stuur.'
Wie wordt betrapt op autorijden met een telefoon in de hand krijgt een boete van 230 euro. Weten wat andere overtredingen in het verkeer kosten? klik hier.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!