Brief uit 1945 moet naar eigenaar, maar wie is het?

BARNEVELD - Een brief van ene Hans uit 1945 en die was gericht aan een meneer Boschart staat centraal in een zoektocht van meneer H.G. Jansen uit Lunteren. Jansen vond de brief in een boek dat hij drie jaar geleden kocht op een rommelmarkt in Barneveld. Jansen heeft de redactie van Gelderland Helpt ingeschakeld om de brief te kunnen afleveren bij nazaten van de geadresseerde.

De huidige eigenaar wil de brief bezorgen bij de familie van Boschart. 'Ik heb de brief al die tijd thuis bewaard, maar ik hoop dat ik de eigenaar/nabestaande van de brief kan vinden zodat zij de bijzondere brief weer in bezit kunnen krijgen', zegt Jansen.

De brief van Hans aan Boschart dateert van 6 juni 1945 en is dus van kort na de bevrijding. In de brief bedankt de schrijver de geadresseerde voor het uitlenen van enkele boeken en vertelt hij over de puinhopen in Arnhem, zo kort na de oorlog.

De binnenstad van Arnhem is zeer zeer zwaar getroffen
Hans

Hans schrijft onder meer: 'Nadat ik op 17 april naar Lunteren ben gegaan heb ik eerst drie weken vakantie gehouden. Daarna heb ik me opgegeven voor politie diensten in Arnhem. Daar heb ik verder mijn tijd nuttig gemaakt, om ons huis wat op orde te brengen en flink groot gat in het dak te repareren etc. (...)  De binnenstad van Arnhem is zeer zeer zwaar getroffen. De wijk langs de Rijn is practisch geheel uitgebrand.'

Verder is de schrijver benieuwd naar de medische status van Boschart en diens familie: 'Van Juff Jansen hoorde ik dat u en uw fam. in de laatste tijd nog dysentrie gehad hebt. Gelukkig is nu al 't leed spoedig geleden en kunnen we eindelijk aan herbouwen beginnen.'

Het adres dat Hans opgeeft, onderaan de brief, is Bosboomstraat 12. Deze straat in Arnhem bestaat nog en ligt tussen de Amsterdamseweg en de Bakenbergseweg. Op de envelop waarin de brief zit staat geen adres, maar wel de woonplaats De Bilt.

Reageren op de brief of weet u wie H.G. Jansen uit Lunteren zoekt? Zie ook: Gelderland Helpt 

 

 

 

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl

Deel dit artikel: