Nieuws

Buren zijn tegen boerengolf, maar van de rechter mag het een uur langer

Boerengolf aan De Polder in Gendt: mag het nou wel of niet? Omwonenden zijn faliekant tegen en legden het voor aan de Raad van State. Die gaf ze ongelijk en de boer mag zelfs een uur langer doorgaan. © Omroep Gelderland
GENDT - Boerengolf aan De Polder in Gendt: mag het nou wel of niet? Omwonenden zijn faliekant tegen en legden het voor aan de Raad van State. Die gaf ze ongelijk en de boer mag zelfs een uur langer doorgaan.
Het gesteggel duurt al jaren. Het begon allemaal in 2011 toen Nicole de Roo en andere buren steeds meer last kregen van de uit de hand gelopen hobby van hun buren. De familie Van Meel hield steeds vaker boerengolfparty's op hun terrein, tot ergernis van de buren. De Roo en consorten lieten de gemeente Lingewaard inzien dat boerengolf in strijd was met het bestemmingsplan en riepen op tot handhaving. De verbazing was dan ook groot toen de gemeente besloot om in het nieuwe bestemmingsplan boerengolf juist wél toe te staan.

Wel/niet

Daarna begon het grote wel-of-nietspel. De Roo en andere buren maakten bezwaar en dat had effect. Boerengolf werd toch uit het bestemmingsplan gehaald. Maar de blijdschap duurde niet lang wan initiatiefnemer Cor van Meel was inmiddels naar de Raad van State gestapt en die oordeelde dat Lingewaard het bestemmingsplan niet zomaar mocht wijzigen en dit in ieder geval beter zou moeten onderbouwen.
En dus koos de gemeente er toch maar voor om boerengolf weer toe te staan, wel met wat beperkende voorwaarden. Maximaal 30 groepen van 20 personen per jaar. Ook mocht er nog maar tot 19.00 uur gegolfd worden zodat iedereen om 20.00 uur van het terras en uit de kantine zou zijn en er mocht er geen alcohol worden geschonken. De buren hadden er geen vertrouwen in en stapten op hun beurt naar de Raad van State.

Conclusie

Dat liep voor Van Roo en buren anders af dan gehoopt. De Raad concludeerde dat er niet tot 19.00 uur, maar tot 20.00 uur boerengolf gespeeld mag worden. Daarmee hebben de activiteiten dezelfde eindtijd als de kantine en het terras. Ook constateerde de Raad van State dat er wat fouten in het plan van de gemeente zitten, die moeten worden aangepast.
Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl