Nieuws

Grootste drijvende zonnepark van Europa bij Huissen bijna klaar

Grootste drijvende zonnepark van Europa bij Huissen bijna klaar
Een kleine 1000 liggen er al in het water. Drijvende zonnepanelen in een plas waar de tuinders in de buurt van Huissen hun kasplanten water mee geven. Nog even en er liggen ruim 6000 zonnepanelen in het water. Burgers investeerden in het project dat genoeg stroom levert voor 600 huishoudens.
BEMMEL - Een kleine 1000 liggen er al in het water. Drijvende zonnepanelen in een plas waar de tuinders in de buurt van Huissen hun kasplanten water mee geven. Nog even en er liggen ruim 6000 zonnepanelen in het water. Burgers investeerden in het project dat genoeg stroom levert voor 600 huishoudens.
Na vier jaar voorbereiding is het zover. Volgens de initiatiefnemers verenigd in energiecollectief Lingewaard Energie is het park bij Huissen het grootste drijvende zonnepark van Europa.

'Het tij is aan het keren'

'Met het oog op de toekomst', zegt Gerard Visser uit Bemmel. Hij is een van de burgers die geld investeerden in het drijvende zonnepark. 'Ik heb een paar kleinkinderen, dan kijk je toch iets verder dan de toekomst die je zelf nog hebt.'
Op steeds meer plekken wekken burgers hun eigen energie op. Niet ver van de drijvende zonnepanelen investeerden burgers eerder al in windmolens langs de A15. Visser: 'Kijk, die grote energieboeren hebben tot nu toe eigenlijk de macht gehad. Maar het tij is wel een beetje aan het keren.'
(tekst gaat verder onder de video)
Grootste drijvende zonnepark van Europa bij Huissen bijna klaar

Grootste van Europa

En dat de zonnepanelen drijven op het water is best bijzonder. 'In Japan en Engeland wordt het al toegepast', zegt Frans van Herwijnen van Lingewaard Energie. 'Maar voor Nederland is het nieuw. Het is voor Nederland dadelijk het grootste park en ik mag zelfs zeggen, tot zolang er iemand anders overheen gaat, ook het grootste van het Europese continent.'
De tuinders hebben er ook wat aan. De zonnepanelen verhinderen algengroei in het gietwaterbassin zodat de pompen van de tuinders niet zo snel vastlopen en er verdampt minder water. Het koude water koelt de panelen ook nog eens zodanig dat ze 10 procent meer stroom leveren.
En de investerende burgers verdienen zo direct geld door het samenwerkingsverband met de zon. De verwachting is dat de 6000 panelen eind mei allemaal in het water liggen en in de eerste week van juni stroom aan het net kunnen gaan leveren.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!