Nieuws

'Project grensoverschrijdende spoedzorg voortzetten'

Het project 'Spoedzorg zonder grenzen' moet worden voortgezet. Dat zegt Elisa Boekhorst van het project, dat ook wel PREPare wordt genoemd. Het gaat om een grensoverschrijdende samenwerking, waarbij onder andere Duitse ambulances in de Oost-Achterhoek uitrukken. De financiering van het project stopt eind mei. © Omroep Gelderland
DINXPERLO - Het project 'Spoedzorg zonder grenzen' moet worden voortgezet. Dat zegt Elisa Boekhorst van het project, dat ook wel PREPare wordt genoemd. Het gaat om een grensoverschrijdende samenwerking, waarbij onder andere Duitse ambulances in de Oost-Achterhoek uitrukken. De financiering van het project stopt eind mei.
'Door een actieve grensoverschrijdende samenwerking zal het passeren van de grens door ambulancepersoneel of het verwijzen van een patiënt naar ziekenhuizen in het buurland in 2022 dagelijkse routine worden', zegt PREPare.
Maar als het project stopt, valt de stuurgroep en daarmee de aanjager van de Duits-Nederlandse samenwerking weg. 'De acute zorgpartners kunnen het niet alleen. Het is belangrijk dat de samenwerking voortgezet en uitgebouwd wordt. Er is nog meer actie nodig', aldus Boekhorst.

Wetsherziening in 2020

Het gaat dan niet alleen om financiële steun, maar ook om bijvoorbeeld het realiseren van een wetswijziging die het mogelijk maakt dat Duitse ambulances in Nederland kunnen uitrukken. Dat mag nu niet. In 2020 is een wetsherziening gepland en dan zou ook een aanpassing over de ziekenwagens kunnen worden opgenomen.
De ambulance uit het Duitse Isselburg die in de Oost-Achterhoek rijdt, mag zo lang wel in Nederland blijven komen. Voor deze proef is daar, in overleg met de Inspectie voor de Gezondheidszorg, toestemming voor verleend. Het laatste half jaar van 2017 rukte de Duitse ambulance ruim 50 keer uit, in onder andere Dinxperlo en Aalten, om Nederlanders in nood te helpen.

Hartpatiënten naar Bocholt

Die inzet is een van de onderdelen van het PREpare-project. Ook ziekenhuizen werken samen. 'Nu al worden 20 patiënten per jaar met een hartinfarct vanuit het SKB in Winterswijk naar het Agneshospitaal in Bocholt gebracht, binnenkort zal ook het Witte Kruis patiënten vanuit de Oost-Achterhoek, met verdenking van een hartinfarct, naar het St. Agneshospitaal vervoeren', aldus PREpare. Verder houdt het project zich ook bezig met grensoverschrijdende inzet bij rampen en grote ongevallen.

'Belemmeringen wegnemen'

De grensregio’s willen weten wat staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken gaat doen om de belemmeringen voor werken over de grens weg te nemen en of hij blijft investeren in grensoverschrijdende programma’s. Zo is het onduidelijk of de staatssecretaris nog meer geld wil steken in het project 'Spoedzorg zonder grenzen'. De Tweede Kamer debatteert deze woensdag over grensoverschrijdende samenwerking. 

Zie ook:

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl