Nieuws
Aspergeoogst begonnen, maar ik heb ze toch allang gegeten?
DREMPT - Zijn de asperges zo laat dit jaar? Of zijn we misschien wel gewoon verwend geraakt? Volgens aspergeteler Gerrit Hendriksen uit Drempt is het dat laatste. Hij vindt die vroege 'verwarmde asperges' slecht voor het milieu. Daarom is hij dinsdag pas met de aspergeoogst begonnen, maar Hendriksen teelt dan ook asperges van de koude grond.
De asperges steken onder het plastic hun kopjes boven de bedden uit. Bij De Stokhoven in Drempt zijn ze daarom aan het asperge steken geslagen, al is het nog wel mondjesmaat. En 'nee, het is níet later dan andere jaren', zegt de teler Gerrit Hendriksen.
Seizoen naar voren gehaald
'Dat denkt iedereen, omdat het seizoen nu naar voren wordt gehaald door de teelt van asperges in kassen en verwarmde aarde', zegt Hendriksen. 'Maar dat betekent heel veel extra energieverbruik. De kassen vallen nog mee, omdat dat oude kassen zijn die verder nergens bruikbaar voor zijn. Maar die verwarmde bedden zijn echt slecht voor het milieu.'
Kijk hier naar het aspergesteken op De Stokhoven (de tekst gaat verder onder het filmpje);
Hendriksen vindt die methode duidelijk niks. Asperges zijn voor hem een echt seizoensgebonden product, waarvan je de periode dat je ze kunt eten niet naar voren moet halen. 'We telen hier alleen maar asperges op de koude grond. Gewoon moedertje natuur haar werk laten doen. Volgens de chef-koks worden de asperges daardoor alleen maar lekkerder.'
Precies 25 jaar in het vak
'Aardbeien van de koude grond zijn ook lekkerder dan uit de kast,' zegt Hendriksen om z'n argumenten meer kracht bij te zetten. En de aspergeteler uit Drempt kan het misschien wel weten. Want dit jaar zit Hendriksen precies 25 jaar in het vak. Om zijn jubileum te vieren, houdt Hendriksen 26 mei een open dag op zijn bedrijf, waar belangstellenden met eigen ogen kunnen zien hoe de aspergeoogst werkt.
Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl