Kijk hier wie in uw buurt een lintje heeft gekregen

ARNHEM - 351 Gelderlanders zijn gedecoreerd tijdens de jaarlijkse lintjesregen. Dat zijn er iets meer dan vorig jaar, toen er 345 werden onderscheiden.

In heel Nederland en de overzeese gebiedsdelen werden 2913 keer de versierselen opgespeld die bij een koninklijke onderscheiding horen. 

De verschillen tussen gemeenten waren soms groot. Waar in Apeldoorn, Ede en Nijmegen ruim twintig keer het bekende doosje met de onderscheiding openging, gebeurde dat in Arnhem 'slechts' zeven keer. In nagenoeg alle Gelderse gemeenten was er iets te vieren. Alleen burgemeester Jan Hendrik Klein Molenkamp van de kleinste gemeente van Gelderland, Rozendaal, had wat de lintjesregen betreft een vrije dag kunnen opnemen. Daar is niemand in het zonnetje gezet.

In Enschede werd de Winterswijkse Johanna Reiss geridderd. Zij schreef een kinderboek 'De Schuilplaats' over de Tweede Wereldoorlog.

Klik hier voor een grotere kaart.

Lintje voor museumdirecteur

Onder de gelukkigen was museumdirecteur Erna van de Ven. Ze werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau omdat ze Museumpark Orientalis in Heilig Landstichting naar een hoger plan heeft weten te tillen toen het park op sterven na dood was.

Exceptioneel

In Gelderland zijn 322 mensen Lid van de Orde van Oranje-Nassau geworden, ook werden er twee Officier. Nog eens vier werden Ridder in de Orde van Nederlandse Leeuw. Daarvoor komen mensen in aanmerking 'met bijzondere verdiensten van zeer exceptionele aard voor de samenleving', aldus het Kapittel voor de Civiele Orden. 

Het totaal aantal koninklijke onderscheidingen dat een dag voorafgaande aan Koningsdag wordt uitgereikt, schommelt al jaren rond de 3000.

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl

Meer over dit onderwerp:
Gelderland Koninklijk Huis
Deel dit artikel: