Nieuws

Problemen thuis? Dan meer kans op gezondheidsrisico's

Jongeren die thuis veel problemen hebben, lopen meer gezondheidsrisico’s. Dit blijkt uit onderzoek van GGD Gelderland-Zuid naar jonge mantelzorgers en jongeren in complexe thuissituaties. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Jongeren die thuis veel problemen hebben, lopen meer gezondheidsrisico’s. Dit blijkt uit onderzoek van GGD Gelderland-Zuid naar jonge mantelzorgers en jongeren in complexe thuissituaties.
Eén op de zes jongeren in de regio Gelderland-Zuid geeft mantelzorg. Jongeren die thuis mantelzorg geven, hebben op veel vlakken een slechtere gezondheid dan jongeren die geen mantelzorg geven. Voor een belangrijk deel is dit te verklaren door achterliggende, vaak ingrijpende gebeurtenissen.

Risicovol gamen

Zo hebben deze jongeren een hoger ziekteverzuim op school, ze geven zichzelf een lagere score voor hun gezondheid en geluk, en ze zijn minder vaak lid van een (sport)vereniging. Jongeren van wie een gezinslid lichamelijk ziek is, vinden vaker dat ze niet genoeg aandacht krijgen van ouders of vrienden. Ze lopen meer kans op risicovol gamen. Zijn er thuis problemen met rondkomen, dan gaat dit vaak samen met ongunstige leefstijlfactoren, zoals minder fruit eten, minder sporten, meer roken, vaker dronken of aangeschoten.

Buitenwereld weet er weinig van

In een aantal groepsgesprekken is gesproken over jongeren in moeilijke thuissituaties. Daaruit blijkt dat jongeren daar niet mee te koop lopen. De buitenwereld weet er vaak maar weinig van. Bij die buitenwereld horen ook de klasgenoten en (deels) de school. Soms weten die wel dat er ‘iets’ speelt, maar meestal niet de mate waarin, of de impact die het heeft op de jongere. Die impact kan ook doorwerken op de naaste omgeving van zo’n gezin.
Deze conclusies zijn getrokken uit onderzoek dat per vier jaar wordt uitgevoerd onder ruim 10.000 leerlingen in het voortgezet onderwijs in Gelderland-Zuid. Via een digitale enquête beantwoorden leerlingen in klas 2 en 4 dan vragen over gezondheid, welzijn en leefstijl.