Nieuws

Gelderlanders vlaggen fanatiek op Koningsdag

Maar liefst 44% van de Gelderlanders hangt de vlag uit op Koningsdag, blijkt uit onderzoek van Kantar TNS (voorheen TNS NIPO) in opdracht van de Dokkumer Vlaggen Centrale. © Pixabay
ARNHEM - Maar liefst 44% van de Gelderlanders hangt de vlag uit op Koningsdag, blijkt uit onderzoek van Kantar TNS (voorheen TNS NIPO) in opdracht van de Dokkumer Vlaggen Centrale.
Hoewel het percentage hoog ligt, is Gelderland nét niet de meest fanatieke provincie. Groningers, Friezen en Drenten zijn namelijk het meest vlaglustig op Koningsdag. Met 48 procent steekt het noorden dan ook ver af bij Den Haag, Rotterdam en Amsterdam. Slechts 18 procent van de randstedelingen hangt de vlag uit.
Gemiddeld vlagt ruim een derde van de Nederlanders (39%) op Koningsdag. Dit aantal is sinds 2008 vrijwel onveranderd. 

'Traditie de belangrijkste reden'

Ruim de helft van de Nederlanders die de vlag uithangen op Koningsdag doet dit volgens traditie met oranje wimpel (59%). Traditie is de belangrijkste reden voor Gelderlanders om te vlaggen op Koningsdag.
Vlaggen doen we in Nederland niet alleen op Koningsdag. We vlaggen vooral op Bevrijdingsdag (42%) en met Dodenherdenking (36%). Ook bij het behalen van diploma’s hangt ruim een kwart (29%) van de Nederlanders de vlag buiten.

Vlaggen op Koningsdag, hoe heurt het eigenlijk?

Wat zijn de regels rondom het vlaggen? Lees er hier alles over.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!