Geen extra raadsdebat over kritiek burgemeester Stapelkamp

AALTEN - Er komt geen extra openbaar raadsdebat over het kritische stuk van burgemeester Anton Stapelkamp van de gemeente Aalten. Dat heeft een meerderheid van de fracties maandagavond besloten.

In het stuk over zijn 100 dagen als burgemeester van Aalten was Stapelkamp nogal kritisch over de gemeenteraad. Politiek Aalten reageerde geschokt en verbaasd, en vroeg om uitleg van de burgemeester. 

De verbeterpunten en aanbevelingen van Stapelkamp worden nog wel meegenomen als in mei in de raad de toekomstvisie van Aalten wordt besproken.

Nieke Hoitink sprak op Radio Gelderland met burgemeester Stapelkamp:

Oud zeer

Stapelkamp bracht het stuk over zijn 100 dagen burgemeesterschap ongeveer drie weken geleden naar buiten .Hij schreef onder meer: 'De raad reageert vooral op waar het college mee komt en geeft nauwelijks opdrachten aan het college om met beleid te komen.' Om als nieuwkomer zijn gemeente beter te leren kennen, sprak hij in de eerste 100 dagen met veel mensen en ging hij bij bewoners eten. Zijn ervaringen deelde hij in het stuk. 

Stapelkamp ontdekte dat er door de herindeling van 2005, waarbij de gemeente Dinxperlo en Aalten werden samengevoegd, nog veel oud zeer zit. Hij schreef: 'Er zit alles bij elkaar dus veel irritatie, frustratie, achterdocht en venijn tussen mensen en partijen. Conflicten worden niet echt uitgepraat en bijgelegd. Ik merk dat velen hier last van hebben, maar men weet er ook niet echt doorheen te breken en dus sluimert het onder de oppervlakte door.' 

De kritiek veroorzaakte ophef binnen de Aaltense gemeenteraad. De fracties herkenden sommige punten, maar om het op deze manier te communiceren vonden ze niet kies. 

'Zaak gesloten'

Vorige week schreef Stapelkamp daarom nog een uitgebreide brief aan de raad waarin hij meer uitleg gaf en zei dat hij de gevoeligheid had onderschat. Maandagavond is besproken of er nog een openbaar raadsdebat nodig is om de kwestie te bespreken.  

Volgens CDA-fractievoorzitter Raimond Smit - woordvoerder in deze kwestie - vonden alle fracties uiteindelijk van niet: 'Ja, een extra avond zou inhoudelijk alle kanten op vliegen omdat iedere fractie wel een ander punt in het stuk van Stapelkamp wil bespreken.' Voor hem is het nu klaar: 'De zaak is wat mij betreft gesloten, al hebben we wel afgesproken met de burgemeester dat in de toekomst een andere manier van communiceren verstandiger is.'

Zie ook: 

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl

Meer over dit onderwerp:
Gemeente Aalten Aalten Politiek
Deel dit artikel: