Nieuws

'Camera's op goudvissen in Jansbeek'

Er moeten camera's komen die registreren wanneer mensen goudvissen en andere vissen in de Jansbeek in Arnhem dumpen. Daarvoor pleit het Platform Invasieve Exoten. Het platform trok aan de bel, nadat in de nieuwe beek in het centrum goudvissen bleken rond te zwemmen. © Archief Omroep Gelderland
ARNHEM - Er moeten camera's komen die registreren wanneer mensen goudvissen en andere vissen in de Jansbeek in Arnhem dumpen. Daarvoor pleit het Platform Invasieve Exoten. Het platform trok aan de bel, nadat in de nieuwe beek in het centrum goudvissen bleken rond te zwemmen.
Een van de 'boosdoeners' is Arnhemmer Rob Garritsen. Hij had in januari 11 goudvissen uitgezet. Later bleken nog veel meer goudvissen in de Jansbeek rond te zwemmen. Onduidelijk is wie dat heeft gedaan.
Ruim een week geleden werden weer goudvissen uit de Jansbeek gehaald. Maar afgelopen weekend werden toch goudvissen gezien in de stadsbeek.

Rondzwemmende garnaal

De site Arnhem Direct publiceerde zelfs een foto van een rondzwemmende garnaal. 'Je hoeft geen verslaggever te zijn om erachter te komen dat iedereen nu voor de lol wat visjes in die beek pleurt', reageert een lezer op die site. Hij spreekt van een 'lachwekkende situatie waar menig Arnhemmer de humor wel van inziet'. 
Je mag in de Jansbeek geen goudvissen uitzetten, dat is gewoon strafbaar
Wilfred Reinhold
Wilfred Reinhold van het Platform Invasieve Exoten vindt de kwestie allesbehalve lachwekkend. Hij was het die bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) een handhavingsverzoek indiende, dat wil zeggen dat de vissen uit de beek moesten worden gehaald; de RVO is belast met het handhaven van de Wet natuurbescherming.
'Goudvissen horen niet in de beek thuis, ze zijn een bedreiging voor de biodiversiteit. Exoten kunnen kruisen met inheemse soorten waardoor die verdwijnen', legt Reinhold uit. 'Cameratoezicht is wat ons betreft zeker een optie. Je mag in de Jansbeek geen goudvissen uitzetten, dat is gewoon strafbaar.' 

Gemeente: camera's niet reëel

De gemeente Arnhem laat weten geen heil te zien in camera's. 'Dat is geen reële optie', reageert woordvoerder Susanne Boerhof. 'Als gemeente ben je vanwege de kosten en vanuit oogpunt van privacy terughoudend met het plaatsen van camera's.'
Boerhof wil verder zo weinig mogelijk woorden vuilmaken aan wat een soap lijkt te worden: 'Het enige dat we zeggen is dat mensen hun gezonde verstand moeten gebruiken. Zet geen goudvissen uit in de Jansbeek.'
Een woordvoerder van de controlerende dienst RVO zegt in een reactie niet te weten wanneer er weer een opruimactie is. Ook kan hij niet vertellen wat de kosten zijn daarvan.
Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl