Van school naar buurthuis: transformatie blaast oude gebouwen nieuw leven in

HALLE - Ooit een school, nu een buurthuis; de Heideschool in Halle-Heide (gemeente Bronckhorst) ging in 2013 dicht, maar stond niet lang leeg. Het gebouw is verbouwd tot buurthuis en is sinds oktober 2016 het centrum van allerlei activiteiten voor de inwoners van het buurtschap. Dat is wat de provincie graag ziet.

Leegstand of dreigende leegstand kan een negatieve invloed hebben op de omgeving. Daarom helpt het provinciale project SteenGoed Benutten om leegstaande of vervallen plekken in dorpen en steden nieuw leven in te blazen. 'We doen dit om de leefomgeving mooier, leefbaarder en economisch aantrekkelijk te maken', aldus de provincie.

(de tekst loopt door onder de video)

 

Van leerling naar buurthuisbezoeker

De school kon dankzij een bijdrage van SteenGoed Benutten en een aantal fondsen in een buurthuis worden getransformeerd. 'Met 30 vrijwilligers hebben we gewerkt aan de verbouwing', zegt voorzitter Bernard Lucassen van het Heidehuus, dat gerund wordt door vrijwilligers uit Halle-Heide.

'We hebben er allerlei activiteiten, zoals de biljartclub, koffieochtenden, repetities van de toneelclub en concerten. De helft van het gebouw is verhuurd aan zzp'ers, die er hun kantoor hebben, en zo kunnen we kostendekkend draaien. Bijna 60 procent van de bezoekers heeft hier vroeger op school gezeten.' Voor vrijwilliger Ab Wisselink, oud-directeur van de Heideschool, is het een terugkeer naar zijn oude werkplek. 

Oude graansilo toekomstig hotel?

Het voormalige coöperatiegebouw De Eendracht met een graansilo in Hoorn (gemeente Heerde) is ook toe aan een nieuwe functie, als het aan eigenaar Renate Stijf en de provincie ligt. Het gebouw is neergezet door boeren, die door als coöperatie landbouwbenodigdheden in te kopen lagere kosten hadden. Het gebouwencomplex is in drie fasen gebouwd, het oudste deel dateert uit circa 1910. Na de overname van de coöperatie ging het pand in 1974 dicht.

Nu gebruikt vatenhandel Stijf het als opslagruimte, maar volgens haar zijn er heel veel andere mogelijkheden: 'Bijvoorbeeld een streekhotel of museum. Om het gebouw te behouden, moeten we er geld insteken. Maar dat is met de vatenopslag niet terug te verdienen. Er zijn al veel investeerders geweest, maar dat heeft nog niets opgeleverd.' 

80 miljoen euro 

Er is hoop dat dit binnenkort verandert. De Eendracht is namelijk een van de drie locaties die de komende maanden door de provincie in de spotlights worden gezet en gevolgd worden in hun zoektocht naar een nieuwe bestemming. En de aanpak van lege of tijdelijk in gebruik zijnde gebouwen blijft niet beperkt tot deze locaties.

SteenGoed Benutten heeft een budget van 80 miljoen euro. 'Inmiddels zijn we bij ruim 110 projecten betrokken in ruim 75 procent van de Gelderse gemeenten. Sinds 2015 hebben we 47 projecten het laatste zetje gegeven door financiële steun, zodat de transformatie ook daadwerkelijk wordt uitgevoerd. Via procesbegeleiding en advisering zijn we nu bij 39 projecten betrokken en we zijn met 27 projecten in gesprek over een mogelijke financiële bijdrage.'

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl

Meer over dit onderwerp:
Gemeente Heerde Halle Provincie
Deel dit artikel: