Nieuws

Het lijkt wel zomer, maar de nachtvorstmelder ligt naast het bed

Het is één en al bloesempracht bij fruitteler Bert den Haan in Kerk Avezaath. Veel bloesem betekent veel appels en peren. Maar Den Haan slaapt deze weken toch een tikje onrustig, want blijft die verrekte nachtvorst wel weg? © Omroep Gelderland
KERK AVEZAATH - Het is één en al bloesempracht bij fruitteler Bert den Haan in Kerk Avezaath. Veel bloesem betekent veel appels en peren. Maar Den Haan slaapt deze weken toch een tikje onrustig, want blijft die verrekte nachtvorst wel weg?
Vorig jaar ging het precies op deze dag mis. In de nacht van 18 op 19 april vroor het en ging in delen van Nederland de oogst verloren. Fruittelers als Den Haan zijn daarom alert.
'Ik heb een nachtvorstmelder naast mijn bed staan', vertelt hij. 'Dus mocht het me verrassen, dan geeft de nachtvorstmelder een alarm af en dan gaan we er uit. Dan starten we de pompen en gaan we beregenen.' Het ijslaagje dat daarmee ontstaat beschermt de bloesem tegen de vorst.
Kijk hier naar de reportage: (de tekst loopt door onder de video)
Het lijkt wel zomer, maar de nachtvorstmelder ligt naast het bed
Hoewel Den Haan nu echt van de bloesem kan genieten, is hij pas gerust als half mei de dreiging van nachtvorst echt is verdwenen. 'Vorig jaar hebben we zes nachten moeten beregenen. Dan ben je de hele nacht in touw. Dat is op zich nog niet zo erg, maar je hebt wel de spanning of alles wel zal blijven draaien. Want ja, het is toch je brood dat buiten hangt.'
Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl