Gelredag 28 april: WO II & Vliegeniersmuseum, Vuren

VUREN - Het WO II en Vliegeniersmuseum is de place to be op zaterdag 28 april. Van 10 tot 12 uur organiseert Omroep Gelderland daar een Gelredag op een schitterende locatie: Fort Vuren. Deze dag staat in het teken van de zogenaamde luchtoorlog, oftewel over de enorme hoeveelheden vliegtuigen die tijdens de Tweede Wereldoorlog over Gelderland gevlogen zijn. De toegang is als altijd gratis. Bij het museum is speciaal voor de Gelredag een vrachtwagen uit de Tweede Wereldoorlog te bewonderen.

Het gevaar kwam van boven! Duitse en geallieerde vliegtuigen strijden boven Nederland en zeker ook boven Gelderland een verhitte strijd om suprematie in de lucht. De grote rivieren dienen als een snelweg voor bommenwerpers die vanuit Engeland naar Duitsland vliegen. Daarom hebben de Duitsers bij Arnhem het grootste vliegveld van West-Europa aangelegd om met jachtvliegtuigen de geallieerden tegen te houden.

Ook die slag winnen de geallieerden, maar tegen een zeer hoge prijs. Vele honderden Britse en Amerikaanse maar ook Duitse vliegtuigen storten in onze provincie neer. Veel piloten en bemanningsleden komen daarbij om het leven. Tot op de dag van vandaag zitten er nog veel resten van die neergestorte vliegtuigen in de Gelderse bodem.

Het WO II en Vliegeniersmuseum is een eerbetoon aan al die geallieerde piloten die hun leven gaven voor onze vrijheid. Tijdens de Gelredag praat Peter den Tek, initiatiefnemer van het museum, u bij over de luchtoorlog die boven Gelderland is uitgevochten. En er is nog veel meer leuks te beleven!

Mis het niet en kom op 28 april, tijdens de meivakantie, naar het WO II en Vliegeniersmuseum in Fort Vuren!

Bezoekadres: Waaldijk 29, Vuren

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl

Deel dit artikel: