Nieuws

Zo belangrijk is een EHBO-diploma

Wat doe je bij een ongeval in het verkeer? Jongeren in de gemeente Druten die bezig zijn met hun rijbewijs, krijgen die vraag tijdens een EHBO-instructie. © Omroep Gelderland
AFFERDEN - Wat doe je bij een ongeval in het verkeer? Jongeren in de gemeente Druten die bezig zijn met hun rijbewijs, krijgen die vraag tijdens een EHBO-instructie.
De gemeente is een campagne begonnen. De jongeren kunnen een informatiebijeenkomst volgen waarin de EHBO wordt toegelicht. Tijdens de les leren ze reanimeren, omgaan met een AED en waar je op moet letten als je 112 belt.
Een ongeluk in het verkeer kan iedereen overkomen, en dus is het goed om te weten wat je wél en ook niet moet doen. Het gaat 'slechts' om een les EHBO, dus geen opleiding waarbij de deelnemers een EHBO-diploma krijgen.
Wat de jongeren wel krijgen voor de les, is een voucher ter waarde van 60 euro. Bij het behalen van het rijbewijs kan deze verzilverd worden bij de gemeente.

Slechts 3 procent heeft EHBO-diploma

Nederland loopt overigens achter op landen als Duitsland en Noorwegen. Daar is het gebruikelijk dat je een EHBO-cursus volgt als je rijles neemt. In Nederland heeft slechts 3 procent van de bevolking een EHBO-diploma. Bij onze oosterburen en in Scandinavië is dat percentage vele malen hoger. 
De gemeente Druten wil op dit gebied een voortrekkersrol vervullen en hoopt dat de landelijke politiek in Den Haag in de toekomst een EHBO-cursus verplicht bij het behalen van het rijbewijs. Burgemeester Luciën van Riswijk gaf het goede voorbeeld en volgde woensdagavond de EHBO-les samen met wethouder Sjef van Elk en een groep jongeren.
Jongeren tussen de 16 en 20 jaar die in de gemeente Druten wonen en in 2017 of 2018 voor het eerst rijles hebben (gehad) kunnen zich aanmelden.
Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl