Nieuws

'Meld Misdaad Anoniem verkoopt tips'

De tips die binnenkomen bij de 'kliklijn' Meld Misdaad Anoniem (M.) in Hoevelaken worden doorgegeven aan de politie, maar ook verkocht aan andere partijen. Met dat laatste verdient het meldpunt jaarlijks een halve ton. Dat blijkt uit onderzoek van De Groene Amsterdammer. © Meld Misdaad Anoniem
ARNHEM - De tips die binnenkomen bij de 'kliklijn' Meld Misdaad Anoniem (M.) in Hoevelaken worden doorgegeven aan de politie, maar ook verkocht aan andere partijen. Met dat laatste verdient het meldpunt jaarlijks een halve ton. Dat blijkt uit onderzoek van De Groene Amsterdammer.
De klanten van de tiplijn betalen een vast bedrag per maand en een bedrag per tip. Het gaat onder meer om gemeenten, verzekeraars (fraude), energieleveranciers (illegaal afgetapte stroom) en de Belastingdienst (zwart geld). Partners, noemt M. deze partijen.

Gedwongen

'We worden nou eenmaal gedwongen op zoek te gaan naar geld’, zegt directeur Titus Visser van de stichting NL Confidential, die Meld Misdaad Anoniem exploiteert, tegen De Groene Amsterdammer.
M. krijgt jaarlijks 1,1 miljoen euro subsidie van voornamelijk het ministerie van Justitie en Veiligheid en de Nationale Politie. ‘Maar onze lasten liggen met een totaal van 1,6 miljoen euro hoger. De rest moeten we bij elkaar schrapen', benadrukt Visser.

Zorgen

Dat anonieme tips worden verkocht, verrast hoogleraar recht en informatiemaatschappij Gerrit-Jan Zwenne. 'Je zou meer transparantie mogen verwachten over dit soort arrangementen, bijvoorbeeld op de website van het meldpunt. Nu moet een journalist er met moeite achter komen hoe het zit. Dat wekt geen vertrouwen', zegt hij tegen De Groene Amsterdammer.
Ook hoogleraar strafrecht Henny Sackers uit zijn zorgen in het opinieweekblad. 'Door meldingen te verkopen schiet Meld Misdaad Anoniem haar doel voorbij.' Hij noemt het een ‘onwenselijk verdienmodel’ dat ten koste gaat van de kwaliteit. 'Het gaat nu simpelweg om geld, en dan worden wellicht ook de wat minder betrouwbare meldingen doorgespeeld, want er is nou eenmaal een contract.'
Advocaten noemen de verkoop van tips ‘stuitend’ en 'volstrekt onacceptabel'.
Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl