Vijf Houdini-acts waar NEC zich aan kan optrekken

NIJMEGEN - Door de nederlaag maandagavond tegen Jong Ajax (1-0) lijkt de titelrace voor NEC voorbij. Toch hebben er in de historie vaker miraculeuze titelwendingen plaatsgevonden. Hieronder vijf Houdini-acts met een Gelderse inbreng.

Promotie met meer geluk dan wijsheid

De Graafschap hunkert na drie jaar Eerste Divisie weer naar het hoogste niveau. Onder leiding van trainer Jan Vreman én met een jonge selectie eindigen de Doetinchemmers in het seizoen 2014-2015 op de zesde plaats en is de nacompetitie de beloning. De Graafschap wint het eerste tweeluik tegen Almere City nipt (1-1 uit, 2-1 na verlenging thuis), ook omdat een doelpunt van Almere City vlak voor tijd afgekeurd wordt vanwege buitenspel. Tegen Go Ahead Eagles volstaan twee kleine zeges met 1-0, waardoor in de laatste ronde FC Volendam de tegenstander wordt. Weer een nipte zege met 1-0 in Volendam en promotie is een feit.

Tekst gaat verder onder de foto (foto: ANP):

Zie ook: De Graafschap heeft verlenging nodig in play-offs

Vitesse 'helpt' PSV aan kampioenschap

Het is waarschijnlijk de meest bloedstollende ontknoping ooit in de eredivisie. AZ, Ajax én PSV maken in het seizoen 2006-2007 nog kans op de titel. AZ heeft aan een overwinning bij Excelsior genoeg om kampioen te worden, maar gaat met 3-2 onderuit. Ajax en PSV strijden onderling voor de titel, waarbij het doelsaldo van de Amsterdammers nipt beter is (+1). Ajax wint met 0-2 van Willem II, maar ziet PSV thuis met 5-1 winnen van Vitesse. Daardoor zijn de Eindhovenaren - tegen alle verwachtingen in - alsnog kampioen, met één doelpunt meer dan Ajax.

Tekst gaat verder onder de foto (foto: ANP):

Michael van der Kruis de held van De Graafschap

We schrijven het seizoen 2003-2004. De Graafschap kent een wisselvallig jaar in de Eerste Divisie en eindigt op de zesde plaats. De Doetinchemmers mogen meedoen aan de nacompetitiepoule. In de laatste wedstrijd staat het tot de negentigste minuut 2-2 tegen Excelsior, waardoor Heracles Almelo op doelsaldo lijkt te promoveren. In de extra tijd kopt verdediger Michael van der Kruis de 3-2 binnen, waardoor De Graafschap tóch promoveert.

Tekst gaat verder onder de foto (foto: ANP):

Zie ook:

Rellende supporter redt NEC

NEC en Go Ahead Eagles maken op 11 juni 1997 uit wie het volgende seizoen in de Eredivisie speelt. De Nijmegenaren gaan op bezoek bij VVV en hebben een zege nodig om in de eredivisie te blijven. NEC Neemt al snel een 0-2 voorsprong en lijkt zich te handhaven. Maar dan gaat het mis. De Venlonaren scoren twee keer én NEC krijgt een rode kaart. Een NEC-supporter ziet het helemaal misgaan en sprint het veld op. De wedstrijd wordt een kwartier stilgelegd, waarna de Nijmegenaren een donderspeech krijgen van trainer Leen Looyen. De rustpauze lijkt de bezoekers goed te doen. Ze scoren één keer en trekken de overwinning over de streep. Ze blijven Go Ahead Eagles daardoor op doelsaldo voor én blijven daardoor in de eredivisie.

Tekst gaat verder onder de foto (foto: ANP):

Promotieduel der Gelderse giganten

Het seizoen 1984-1985 lijkt voor NEC als een nachtkaars uit te gaan. In de eerste drie periodes bakken de Nijmegenaren er niets van en nog een jaar in de Eerste Divisie lonkt. Maar dan komt de Nijmeegse stoommachine op gang. Dankzij de vierde periodetitel mag NEC zich melden voor de nacompetitie. In een rechtstreeks duel met De Graafschap hebben de Nijmegenaren aan een 0-0 gelijkspel genoeg om te promoveren.

Zie ook:

Deel dit artikel: