'Zandsculptuur snel afbreken óf 20.000 euro betalen'

GARDEREN - De gemeente Barneveld heeft 't Veluws Zandsculpturenfestijn in Garderen een dwangsom opgelegd van 20.000 euro als het niet voor 23 april de sculptuur van de Nachtwacht afbreekt. Dat zegt de eigenaar van het zandsculpturenfestijn.

Deze zandsculptuur staat op grond met een agrarische bestemming. Eigenaar Adri van Ee is vooralsnog niet van plan 'de Nachtwacht' te verwijderen.'De voorkant van de sculptuur staat op de grens, dus bezoekers van het evenement komen niet op het agrarische perceel. Als de burgemeester de sculptuur weg wil hebben, dan mag hij hem zelf komen slopen', vertelt Van Ee.

Tekst gaat verder onder de video:

De gemeente Barneveld heeft nog niet gereageerd op het verhaal van Van Ee. 

Jubileum

't Veluws Zandsculpturenfestijn wordt dit jaar voor de tiende keer gehouden bij de Beeldentuin in Garderen. Vanwege dit jubileum is er gekozen voor het thema 'Hollandse Meesters'. Het pronkstuk van het evenement is een zandversie van Rembrandt van Rijns schilderij de Nachtwacht.

Deze sculptuur staat echter op grond met een agrarische bestemming. Opvallend: de grond is ook van Van Ee. Een gesprek maandag tussen de gemeente en de eigenaar leverde vooralsnog niets op.

Sculptuur in schuurtje

Naast de Nachtwacht moet ook een andere sculptuur verdwijnen. Van Rijns 'De Anatomische Les van Dr. Nicolaes Tulp' is met zand nagebouwd. Deze sculptuur staat in een schuurtje met een woonbestemming.

Omroep Gelderland mocht, bij wijze van uitzondering, wel het schuurtje in (tekst gaat verder onder de video):

Bezoekers kunnen niet in dit schuurtje. Ze kunnen deze sculptuur alleen zien door er naar binnen te kijken. Het evenement kreeg hiervoor eerder deze week een boete van 3000 euro op de mat. Bij elke controle van de gemeente volgt eenzelfde boetebedrag.

Festijn

De zandsculpturen kunnen, mogelijk min één dan, kunnen door het publiek van 13 april tot en met 27 oktober bekeken worden.

Zie ook:

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl

Meer over dit onderwerp:
Gemeente Barneveld Garderen
Deel dit artikel: