GASTBLOG: En nu maar wachten...

WAMEL - Het gaat goed met de ooievaars. Hun leventje heeft een vast ritme gekregen. Het lijkt er op dat er nog steeds vijf eieren liggen. Er wordt minder gepaard en de eieren worden vrijwel continue bebroed.

Ik heb er moeite mee te onderscheiden wie de vader en wie de moeder is, maar ik zie wel dat de ouders elkaar afwisselen in een schema van ongeveer twee uur op, twee uur af. De één komt aanvliegen, tikt met zijn snavel de ander aan, zodat die gaat staan. De ooievaar die net aan is gekomen rommelt wat met de eieren om ze te draaien en gaat zitten. De ander laat zich soepel van het nest vallen en vliegt statig de uiterwaarden in. Tot later!

Even schrikken

Er wordt met nog veel nestmateriaal gesleept.  Als de ooievaars op hoge benen door de wei en over de mesthoop lopen, worden ze regelmatig opgejaagd door de kraaien. Onze haan houdt ook zijn buren in de gaten nadat de één iets te dichtbij zijn hennen kwam. De ooievaars lopen tot vlak bij het hek van de wei en lijken zich weinig van ons aan te trekken als we buiten zitten of de dieren verzorgen. Toen onze kleinzoon Sebastiaan een ooievaar van dichtbij wilde bekijken en hem vrij plotseling tot heel dichtbij naderde (ieder aan één kant van het hek) maakte de ooievaar even een klein verschrikt hupje, deed een paar stappen opzij en ging toen gewoon verder met het zoeken van takken.

Territorium bewaken

Van tijd tot tijd komt er een andere ooievaar langs. Die wordt met veel geblaas en dreigementen weggejaagd. Eén van de ouders blijft dan zoveel mogelijk op de eieren zitten om ze te beschermen. En dat is maar goed ook. Op YouTube verschijnen allemaal oude filmpjes van ooievaarsnesten die door vijandige exemplaren bezocht en geplunderd worden. Bijvoorbeeld jongen die dood gepikt of zonder omhaal van het nest gegooid worden. Maar ik heb ook al video's gezien waarbij ze zelfs opgegeten worden door een volwassen ooievaar. Ik realiseer me dat dat ons ook te wachten kan staan. Van een nest van vijf jongen worden er meestal maar twee groot gebracht. Dat is bij ons ook gebeurd. Wij vonden vorig jaar één dode jongen onderaan de paal en één in de wei. Maar dan zagen we de details niet, wisten niet of ze gevallen zijn of met opzet gedood. Nu de camera op het nest staat en we de livestream terug kunnen scrollen, zullen we ook alle wrede beelden kunnen zien.

Volgers

De livestream van Buitengewoon wordt goed bezocht. Het is leuk om te zien hoeveel personen er aan het kijken zijn. Ook worden er regelmatig korte tekstjes gepost in de top chat. Leuk om te lezen. Eenmaal stond er 'This is boring' en daar snap ik helemaal niks van. Ik wil steeds weer even zien wat er gebeurt. Mensen zijn niet verplicht om te kijken. Als ze er niks aan vinden laten ze zelf maar iets zoeken dat minder 'boring' is dan broedende ooievaars.

Op de dijk en in het dorp word ik regelmatig aangesproken door mensen die ooievaars online en/of in levende lijve volgen. Ze zijn allemaal enthousiast om wat ze zien, willen weten hoeveel eieren er nu zijn en wanneer ze uit zullen komen. Wij denken dat ze vijf eieren hebben gelegd en verwachten rond Bevrijdingsdag dat ze uit zullen komen. Tot die tijd is het maar gewoon afwachten. 

Deze gastblog is geschreven door Jacqueline Donkers. Zij kijkt dagelijks uit op 'onze' ooievaars. Onder het pseudoniem Dirkje van de Dijk schrijft zij voor regionaal huis-aan-huisblad “de Waalkanter” wekelijks een column over haar dagelijkse beslommeringen.

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl

Deel dit artikel: