Edenaar moet vier jaar brommen voor gewapende woningoverval op ouder stel

EDE - Een 21-jarige man uit Ede is veroordeeld tot een gevangenisstraf van vier jaar voor het medeplegen van een gewapende woningoverval in maart vorig jaar. Die overval vond plaats in Ede.

Op 14 maart 2017 ging de man samen met een ander op klaarlichte dag een woning binnen. De bewoners bleken thuis te zijn. De man en zijn kompaan riepen dat de bewoners stil moesten zijn en gebruikten geweld.

Verzet

Eén van de bewoners trad volgens de rechtbank 'kranig op' en kon hulp inroepen. Daarop verlieten de twee overvallers de woning zonder buit. Tijdens de vlucht werden zij achterna gezeten door een omstander.

De mede-overvaller van de 21-jarige man richtte zijn wapen op de omstander en schoot daarna in de lucht. De rechtbank oordeelt dat gebruik van het wapen onderdeel van het plan kon zijn, en dat de Edenaar daar eveneens verantwoordelijk voor kan worden gehouden. 

Kwetsbare slachtoffers

De slachtoffers zijn overvallen in hun eigen woning - een plek waar zij zich juist veilig zouden moeten voelen, zegt de rechtbank. En dus wordt het de man aangerekend dat hij zijn eigen belang stelde boven de gevolgen die zijn actie voor de slachtoffers heeft gehad.

De twee overvallen bewoners zijn een man van 76 en een vrouw van 71 jaar oud. De Edenaar moet hen een schadevergoeding van ruim 5.000 euro betalen.

Zie ook: Verdachte woningoverval opgepakt na DNA-match

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl

Meer over dit onderwerp:
Gemeente Ede Ede Justitie
Deel dit artikel: