Nieuws

Diogenesbunker mogelijk toeristische trekpleister

Diogenesbunker publiek domein
De Diogenesbunker in Schaarsbergen wordt mogelijk een toeristische trekpleister. De bunker bij Arnhem, in de Tweede Wereldoorlog een commandocentrum van de Duitse Luftwaffe, komt vanaf medio 2020 leeg te staan. De provincie wil het gebouw een nieuwe functie geven.
ARNHEM - De Diogenesbunker in Schaarsbergen wordt mogelijk een toeristische trekpleister. De bunker bij Arnhem, in de Tweede Wereldoorlog een commandocentrum van de Duitse Luftwaffe, komt vanaf medio 2020 leeg te staan. De provincie wil het gebouw een nieuwe functie geven.
De bunker was als onderdeel van de Fliegerhorst Deelen, een groot Duits vliegveld, het vluchtleidingscentrum voor een deel van West-Europa. Het centrum stond in verbinding met radarstations, luchtafweergeschut en vliegtuigen en speelde een cruciale rol in de luchtoorlog boven West-Europa. 
Bekijk hier een item over de voormalige bunker: 
Diogenesbunker mogelijk toeristische trekpleister
De huidige eigenaar, het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, gaat het gebouw, waarin archieven en een depot waren en zijn ondergebracht, afstoten. De provincie wil op zoek naar een passende invulling van het grootste rijksmonument van Nederland. Het gaat om een pand met 249 ruimtes, 6000 vierkante meter vloeroppervlak en een gemiddelde muurdikte van 3,5 meter, waarin 33.000 kubieke meter gewapend beton is verwerkt.

'Bunker kan belangrijke rol spelen in herinneringstoerisme'

 'De bunker is uniek in Nederland en kan een belangrijke rol spelen bij de versterking van het herinneringstoerisme.', aldus Gedeputeerde Staten. Dat kan bijvoorbeeld door excursies en opname in toeristische routes. Ook wil het provinciebestuur verdere plannen en kosten inventariseren. Volgens Ad van Heiningen, die de toekomstmogelijkheden van de bunker in opdracht van de provincie heeft verkend, zouden een herinneringsplek of een museum de beste optie zijn.

Grote opknapbeurt

De nieuwe eigenaar moet rekening houden met forse investeringen. Er is groot onderhoud aan de bunker nodig, voordat die opnieuw in gebruik kan worden genomen. Volgens het verslag van Van Heiningen gaat een opknapbeurt waarschijnlijk miljoenen euro's kosten.
Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl. Of stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 220 543 52