Komende week in Uit met Esther: Kunst en Kastelen in Zacht Geruis, Aron van Groos en kunst in Rijnstate ziekenhuis

ARNHEM - Gelderland is rijk aan kastelen en komend weekend start een bijzonder project: Zacht Geruis. Kunstenaars tonen hun werk in 7 Gelderse kastelen. Esther gaat op bezoek bij Jan Broekstra, hij werkt in zijn atelier aan het waterhuisje voor Huis Zypendaal. Aron van Groos doet mee met Kunstbende, in de modewereld is het alles of niets en Aron gaat voor alles. Pieter is in Rijnstate ziekenhuis en belicht het werk van Zadkine.

Kunstenaars geven hun kijk op Gelderse Kastelen

Productiehuis Plaatsmaken initieert het kunstproject Een Zacht Geruis, een tentoon­stellingsproject dat tegelijkertijd plaatsvindt in de zeven voor publiek opengestelde Gelderse kastelen die verspreid over de provincie liggen. Kastelen spreken van oudsher zeer tot de verbeelding en Plaatsmaken wil deze verbeelding graag concretiseren. Dit gebeurt vanuit de overtuiging dat door een inhoudelijke koppeling tussen (immaterieel) erfgoed en hedendaagse kunst er een interessante, tijdloze dialoog kan ontstaan die laat nadenken en ontroert. Op ieder kasteel gaat de kunstenaar zich als het ware ingraven in de plek, de geschiedenis en de bewoners, en geeft daar een inhoudelijke reactie op door middel van nieuw te produceren werk.
De tentoonstellingen in de zeven kastelen zijn te zien van 20 april 2018 tot en met 31 oktober 2018.

De deelnemende kastelen en kunstenaars zijn: 

Kasteel Doorwerth Erik Odijk 
Huis Zypendaal Jan Broekstra  
Kasteel Rozendaal  Aline Eras
Kasteel Hernen  Robbie Cornelissen
Huis Verwolde Rosemin Hendriks: 
Kasteel Ammersoyen Hans Wijninga:   
Kasteel Cannenburch  Heidi Linck

 

Wordt Aars de nieuwe Gucci?

Aron van Groos kan moeilijk stilzitten maar achter de naaimachine zit hij stil en maakt hij de meest bijzondere kleding creaties. Met Gucci als voorbeeld hoopt hij dat Kunstbende hem de opstap biedt om met zijn merk Aars hoog in de mode wereld te komen. Het werk van Aron is komende zondag te zien in de Gelderse Voorronde van de Kunstbende in concertzaal Doornroosje in Nijmegen. Een vakjury bepaalt daar wie er door gaat naar de finale in juni.

Kunst in het ziekenhuis

Pieter is in ziekenhuis Rijnstate in Arnhem en neemt de kijker mee in de kunstcollectie van dit Ziekenhuis.
De collectie bestaat uit internationale, nationale en regionale kunstenaars zoals van Marius van Beek. Ook is er een beeld te zien van de ontwerper van de Verwoeste Stad in Rotterdam Ossip Zadikine. In Rijnstate staat het beeld van De verloren zoon van hem. Kunst in Rijnstate om als patiënt of als bezoeker even je zinnen kunnen verzetten.

 

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl

Meer over dit onderwerp:
UIT met Esther
Deel dit artikel: