Illegaal jagen en wapenhandel: tien verdachten voor het hekje

BARNEVELD - Illegale wapens, munitie, jagen zonder akte en kilo's illegaal geschoten vlees: zomaar een greep uit de strafbare feiten waar in de zomer van 2015 een groep van tien mensen voor is opgepakt. Dat gebeurde in en rond Barneveld. De verdachten moeten zich nu voor de rechter verantwoorden.

Bij de rechtbank in Amsterdam begint deze dinsdag het proces tegen één hoofdverdachte uit Barneveld en nog negen anderen. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) handelde de hoofdverdachte vermoedelijk illegaal in wapens en munitie. Andere Gelderse stropers kochten die bij hem.

Geweren en wild vlees

In Barneveld werden in augustus 2015 onder andere dubbelloops hagelgeweren, kogelgeweren, een handvuurwapen, geluiddempers en munitie in beslag genomen, naast illegaal geschoten vlees van zwijnen, herten, eenden, konijnen, duiven en ganzen.

Ook meerkoeten, honden en katten waren niet veilig voor de stropersclub. Dat is het beeld dat uit de ten laste legging van het Openbaar Ministerie naar voren komt. Na huiszoekingen in Barneveld en Ede werden tientallen wapens en een grote hoeveelheid illegaal geschoten vlees in beslag genomen.

Criminele organisatie

De mannen staan terecht voor het doden of verwonden van dieren zonder een jachtvergunning, illegale wapenhandel en lidmaatschap van een criminele organisatie.

Tekst gaat verder onder de video:

De hoofdverdachte is een 30-jarige man uit Barneveld. Hij zou wekelijks met anderen op stropersjacht zijn gegaan. Hij schoot daarbij de wilde dieren, zonder dat hij de verplichte jachtakte had.

'Mond valt open'

De inhoudelijke zitting wordt uitgesmeerd over drie dagen. Het duurde bijna drie jaar voordat het zover kwam. Volgens een voorlichter van justitie komt dat omdat het nogal een klus was om alle strafbare feiten op een rij te krijgen, voor de in totaal tien verdachten.

Het is een zaak geworden met feiten 'waar je mond van openvalt', liet de voorlichter eerder doorschemeren. Woensdag wordt een strafeis verwacht.

Zie ook: Politie neemt partij wapens en gestroopt vlees in beslag in Barneveld

 

 

 

 

 

 

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl

Deel dit artikel: