Leegstand kantoren Arnhem blijft groot

ARNHEM - De leegstand van bedrijfsruimte in Arnhem ligt hoger dan het landelijk gemiddelde. Dat blijkt uit de vastgoedmonitor van de Rabobank. In de stad is 8,3 procent onbenut, tegen 7,6 in heel Nederland.

Het aantal winkels is met 4,6 procent afgenomen. Landelijk is dat 5,5 procent. In Nijmegen en Apeldoorn is het aantal winkels respectievelijk 9,7 en 8,9 procent gedaald. In Arnhem lijkt de afnemende vraag zich nauwelijks te vertalen in de huurprijzen. In de meeste winkelstraten zijn de prijzen per vierkante meter gelijk of iets lager. Ook huurprijzen van bedrijventerreinen blijven gelijk.

Ondanks de aantrekkende economie blijft de leegstand in Nederland groot. Dat heeft grotendeels te maken met veranderende eisen voor kantoren. Een voorbeeld zijn de regels op het gebied van duurzaamheid, die steeds strenger worden. Verouderde kantoorpanden liggen daarom erg slecht in de markt. Een verbouwing kan dan een oplossing zijn. Arnhem loopt mee voorop als het gaat om herbestemming van kantoorgebouwen. Vaak komen er woningen in.

Beleggers in vastgoed worden steeds actiever in Arnhem. Uit de vastgoedmonitor van de Rabobank blijkt dat de markt in met name Amsterdam op slot zit vanwege de grote vraag. Daarom zoeken investeerders steeds meer naar alternatieven en wijken ze uit naar middelgrote steden die relatief dicht bij de Randstad liggen. Die groeiende belangstelling leidde in de tweede helft van 2017 tot meer beleggingen en een daling van de rendementen in deze steden.

Meer over dit onderwerp:
RTV Arnhem Arnhem
Deel dit artikel: