Abdi Nageeye zevende in marathon Boston

BOSTON - Abdi Nageeye uit Nijmegen is als zevende geëindigd in de marathon van Boston.

De van oorsprong Somalische atleet deed 2 uur, 23 minuten en 16 seconden over de 42 kilometer en 195 meter. De race was door de regen en de kou loodzwaar. Vooraf mikte Nageeye op een plaats bij de eerste vijf.

Nageeye had het vooral moeilijk in de slotfase van de wedstrijd. Hij leek lange tijd af te stevenen op de vierde plaats, maar viel in de laatste kilometers ver terug. De Japanner Yuki Kawauchi won in een tijd van 2 uur, 15 minuten en 58 seconden.

Rotterdam overgeslagen

Nageeye sloeg de marathon van Rotterdam over. Hij wilde per se in Boston lopen, omdat in die marathon geen tempomakers zijn en de atleten het helemaal zelf moeten doen. Hij zag er de ideale voorbereiding in voor de Europese kampioenschappen deze zomer in Berlijn. Daar wil Nageeye, die vorig jaar in Amsterdam het Nederlands record op 2.08.16 zette, voor een medaille gaan op de marathon.

Hij ging voortvarend van start in Boston, een van de zes marathons uit de Major Series. Een beetje verscholen holde hij mee in het tempo van de kopgroep. Tussen 25 en 30 kilometer rukte hij op naar voren en maakte hij deel uit van een klein achtervolgend groepje op de Keniaanse wereldkampioen Geoffrey Kirui, die ervandoor was gegaan.

In de laatste 5 kilometer gebeurde er nog van alles. Het tempo van Nageeye stokte en hij zakte geleidelijk aan weg. Kawauchi liep het gat dicht naar Kirui en ging er op en erover bij de lamgeslagen Keniaan, die nog net tweede wist te worden in 2.18.23. De Amerikaan Shadrack Biwott werd derde in 2.18.35.

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl

Deel dit artikel: