Lagere celstraf voorganger Jezus Centrum Nijkerk

NIJKERK - De voorganger van het Jezus Centrum in Nijkerk heeft in hoger beroep vijf maanden cel gekregen voor faillissementsfraude en uitbuiting. Dertien maanden minder dan bij de eerdere veroordeling. Er was 2,5 jaar cel - waarvan één jaar voorwaardelijk - tegen de man geëist in hoger beroep.

De man was mensenhandel en uitbuiting en faillissementsfraude ten laste gelegd. Hij zou verslaafden hebben uitgebuit die tussen 2009 en 2012 om hulp vroegen. De voorganger zou ze hebben laten werken in zijn keukenbladenbedrijf en ze daarbij in een afhankelijke positie hebben gebracht en ook misbruik van hun pgb's hebben gemaakt. De oprichter van het Jezus Centrum werd hier eerder voor veroordeeld tot een gevangenisstraf van achttien maanden cel, waarvan acht maanden voorwaardelijk. Zowel de verdachte als het Openbaar Ministerie ging hiertegen in hoger beroep.

Uitbuiting grotendeels niet bewezen

De officier van justitie heeft het door hem ingestelde hoger beroep later teruggetrokken. In de zaak die uiteindelijk diende acht de rechter nu de ten laste gelegde uitbuiting grotendeels niet bewezen, maar in het geval van één persoon wel.

De rechter acht in het hoger beroep ook bewezen dat de man bij het latere faillissement van zijn keukenbladenbedrijf bewust schuldeisers heeft benadeeld.

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl

Meer over dit onderwerp:
Gemeente Nijkerk Nijkerk
Deel dit artikel: