Ongrijpbare koe in Barneveld na uren toch verdoofd: 'Ze ging heel netjes neer'

BARNEVELD - De politie en buurtbewoners van de Nieuw Burgelaarseweg in Barneveld zijn maandag uren bezig geweest om een ontsnapte koe te vangen. Rond 13.15 uur is de koe verdoofd door een dierenarts en in een trailer getild.

De koe zou aan de Nieuw Burgelaarseweg in Barneveld zijn ontsnapt. Ze zou daarna door de nieuwbouwwijk De Vaarst hebben gelopen en vervolgens richting de A30 zijn gegaan. Volgens één van de buren was het dier wat wild, maar dat heeft niet tot gevaarlijke situaties geleid. Wel was een deel van de weg lange tijd met linten afgezet, waardoor er geen verkeer langs kon.

Na Hermien nu opnieuw raak geschoten

Een dierenarts in Dodewaard werd gevraagd om de koe te verdoven. Hij kwam met gierende banden vanuit Dodewaard naar Barneveld. 'Ik had eigenlijk geen tijd', zegt de arts. 'Maar oom agent zei: je moet nu komen. De navigatie zei een uur, maar ik was er in drie kwartier. Ik heb me niet overal aan de maximumsnelheid gehouden en helaas ook niet iedereen voorrang kunnen verlenen.'

De man was tevreden over zijn doeltreffende schot, ondanks de wind. 'De koe ging heel netjes neer, in zeven minuten. Daarna hebben ze een touw om haar nek gedaan. Dan geven ze een anti-middel en kan de koe de trailer in. Dat is allemaal goed gegaan.' 

De arts heeft veel ervaring met het verdoven van loslopende dieren. 'Vorige week heb ik nog een hond verdoofd en ook bij koe Hermien hebben ze mijn hulp ingeroepen.' Koe Hermien werd landelijk nieuws nadat ze ontsnapte en wekenlang in de bossen rond Lettele rondliep. 

Omroep Gelderland was bij de ontknoping LIVE op Facebook in Barneveld.

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl

Meer over dit onderwerp:
Gemeente Barneveld Barneveld
Deel dit artikel: