Uitkijken! Het is de Week van de Teek

WAGENINGEN - Het aantal gevallen van de ziekte van Lyme en andere ziekten die door teken kunnen worden overgebracht, neemt toe. Dat meldt tekenradar.nl in Wageningen. In de afgelopen 20 jaar is het aantal mensen met Lyme ruim verviervoudigd.

In 2017 kregen 27.000 mensen de ziekte van Lyme, zo blijkt uit een peiling van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Bij de vorige peiling in 2014 waren dit er nog 25.000. Het aantal mensen dat de huisarts consulteerde voor een tekenbeet steeg afgelopen jaar ook. Ongeveer 91.000 mensen gingen in 2017 naar de huisarts met een tekenbeet. Drie jaar daarvoor waren dit nog 82.000 mensen.

Controleer op teken

Van 16 tot en met 20 april is het de Week van de Teek. Tijdens de week van de Teek vragen verschillende organisaties mensen om extra alert te zijn op tekenbeten. Ben je in het bos, de duinen of in het park geweest, controleer daarna dan op tekenbeten. En vergeet niet om jezelf ook te controleren wanneer je in de tuin bent geweest. Heb je een teek? Verwijder deze dan direct en houd de plek van de beet drie maanden in de gaten. Neem contact op met de huisarts als je een ring- of vlekvormige uitslag ziet of als je last krijgt van andere gezondheidsklachten. De ziekte van Lyme kan leiden tot ernstige hart- en gewrichtsklachten en zenuwaandoeningen. 

Bioloog Arnold van Vliet van in gesprek met radiopresentator Rob Kleijs:

Tips tegen tekenbeten

- loop op hoge laarzen, want teken kunnen zich daar niet aan vasthouden

- let ook op of er geen teken aan de kleding hangen. Zo ja, dan haal ze meteen eraf. Zo verklein je de kans om besmet te raken

- vermijd hoog gras en struiken en blijf in de natuur op wandelpaden 

- goed sluitende kleding (met lange mouwen en broekspijpen in de sokken) kan enige bescherming geven 

- kleine kinderen kunnen een pet dragen om het hoofd tegen teken te beschermen 

- smeer uw huid in met een tekenwerend middel 

Meer informatie op:

Rivm.nl/tekenbeet en Tekenradar.nl

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl

Meer over dit onderwerp:
Gemeente Wageningen Wageningen
Deel dit artikel: