Veel scenario's voor NEC: vrijdag al kampioen of ongewenst toetje in het noorden?

NIJMEGEN - Het seizoen van NEC kan op heel veel manieren aflopen. In het gunstigste geval worden de Nijmegenaren vrijdag zelfs al kampioen.

Scenario 1: vrijdag al kampioen

Dan moet NEC vanavond winnen uit tegen Jong Ajax en vrijdag thuis tegen Jong AZ. Als Fortuna Sittard dan vrijdag verliest uit tegen Jong Utrecht, is de zo fel begeerde promotie in ieder geval een feit. En als Jong Ajax dan ook nog punten laat liggen in Volendam, dan is NEC zelfs al kampioen.

Scenario 2: titel op 28 april 

Als NEC deze week twee keer wint, maar Fortuna vrijdag niet verliest, kan het kampioenschap een week later uit tegen FC Dordrecht binnen worden gehaald. Die wedstrijd wordt zaterdagavond 28 april gespeeld. Bij winst dan is NEC zonder meer zeker van de titel en anders kan het ook nog, als Fortuna punten laat liggen.

Scenario 3: afhankelijk van Fortuna

Als NEC vanavond gelijk speelt tegen Jong Ajax, zijn de Nijmegenaren voor promotie en het kampioenschap afhankelijk van puntenverlies van Fortuna. Die ploeg speelt vrijdag dus uit tegen Jong Utrecht en op de laatste speeldag thuis tegen Jong PSV. Als NEC de laatste twee wedstrijden wint, moet Fortuna er één gelijk spelen en de titel is alsnog binnen.

Scenario 4: geen kampioen, toch promoveren

Bij een nederlaag tegen Jong Ajax wordt het lastiger, want dan moet Fortuna één keer verliezen of twee keer gelijk spelen. Dan zou NEC alsnog promoveren. Jong Ajax wordt bij winst vanavond de koploper en is dan ook meteen titelfavoriet. Maar omdat beloftenteams niet mogen promoveren, volstaat een tweede plaats achter Jong Ajax voor NEC.

Scenario 5: promoveren via de play-offs

Als NEC er niet in slaagt om boven Fortuna Sittard te eindigen, is er nog de mogelijkheid om te promoveren via de play-offs. Dan wacht in de eerste ronde op 10 en 13 mei een tweeluik met een ploeg uit het noorden: Emmen of Cambuur. NEC speelt dan eerst uit. Als dat lukt, volgt de finale van de play-offs en zoals het er nu voor staat zou Sparta dan de tegenstander kunnen worden.

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl

Meer over dit onderwerp:
Gemeente Nijmegen Nijmegen Betaald voetbal NEC
Deel dit artikel: