NEC onder grote druk opnieuw naar Jong Ajax voor 'wedstrijd van het jaar'

NIJMEGEN - NEC zou maandag in de replay tegen Jong Ajax wel eens een beslissende slag kunnen slaan in de titelstrijd. De spanning is enorm, want de Nijmeegse club heeft de opdracht te promoveren. De scorende aanvallers Braken en Rayhi ontbreken.

Enigszins gehavend treedt NEC dus aan op sportpark De Toekomst als de ploeg van trainer Lijnders een onverwachte herkansing krijgt. Vorige week verloor NEC met 2-0 in Amsterdam, maar bleek dat Jong Ajax een speler had opgesteld die geschorst had moeten zijn. De vijfde gele kaart van Teun Bijleveld was echter niet doorgegeven door de KNVB aan de club. De bond besloot dat het duel in zijn geheel moet worden overgespeeld. Voor NEC een zegen, voor Jong Ajax en vooral concurrent Fortuna Sittard een fikse teleurstelling.

Achahbar schuift door

Nu NEC twee belangrijke aanvallers mist, valt Lijnders waarschijnlijk terug op de variant die hij vrijdag bedacht tegen Helmond Sport. NEC won in Brabant met 2-1, maar raakte Braken kwijt door een hamstringblessure. Achahbar schoof vervolgens een linie door en werd centrumspits. Dijkstra kwam in het elftal als middenvelder. Samen met Gregor Breinburg is Dijkstra tegen Jong Ajax waarschijnlijk controleur met Kevin Jansen in de as als aanvallende pion. 'We hebben veel opties, maar ik ga niets zeggen.'

Breinburg sloeg uit voorzorg de training over zondag, maar zal spelen (foto Omroep Gelderland)

Breinburg mist training

Breinburg trainde zondag op sportpark De Eendracht in Nijmegen overigens niet mee. Volgens Lijnders bleef de routinier 'uit voorzorg' aan de kant. 'Maar hij zal spelen. Greg maakt op iedereen indruk. Hij is onze aanjager en al weken messcherp', had de coach lovende woorden voor de Arnhemmer. Zoals gebruikelijk liet Lijnders zich niet in de kaarten kijken voor het cruciale duel in Amsterdam. Hij maakte de media en de supporters niets wijzer. Fans mochten wel een kwartiertje van de besloten training bijwonen. Een aantal sprak bij De Goffert over de 'wedstrijd van het jaar' voor NEC.

Spanning

Nu de climax nadert, is de spanning bovenin om te snijden. Als NEC het cruciale inhaalduel wint, passeert het koploper Fortuna Sittard op de ranglijst. Jong Ajax heeft net als NEC 70 punten, maar mag niet promoveren naar de eredivisie. Fortuna heeft 72 punten en is onder Kevin Hofland bezig aan een uitstekende serie. Maar dat geldt ook voor NEC dat slechts één keer verloor in de laatste tien wedstrijden. Na de replay in Amsterdam spelen de Nijmegenaren nog thuis tegen Jong AZ en uit tegen FC Dordrecht.

Vermoedelijke opstelling: Delle, Heinloth, Golla, Van de Pavert, Verdonk; Dijkstra, Jansen, Breinburg; Kadioglu, Achahbar, Groeneveld 

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl

Meer over dit onderwerp:
Gemeente Nijmegen Nijmegen NEC
Deel dit artikel: