Twee ezels moeten schapen tegen wolf beschermen

EIBERGEN - Gelderse schapenhouders maken zich zorgen over de komst van de wolf naar onze provincie. Steeds vaker worden wolven gezien in onze natuur. Vorige week beet een wolf vermoedelijk drie schapen dood in Ruurlo. Schapenhouder Greet Abbink uit Eibergen wil twee ezels inzetten om haar schapen te beschermen.

Ze is een van de eerste schapenhouders in Nederland die het uitproberen. Abbink heeft nog niet gehoord of er ook andere schapenhouders zijn waar lama's of ezels in de wei lopen om de kudde te beschermen.

Haar ezels Ella en Lejoor lijken op het eerste gezicht vriendelijke dieren, maar ezels zijn fanatiek in het beschermen van hun territorium. Tot nu toe is er nog geen schaap doodgebeten in haar wei, maar Greet Abbink is realistisch: 'Het kan elke dag gebeuren.'

'Ezels zijn niet te trainen'

Op de vraag of ze de ezels nog getraind heeft, zegt ze dat de dieren niet te trainen zijn. 'Ze volgen hun eigen wil. Daarom worden de ezels de eerste weken in een aparte wei gezet, wel met zicht op de schapen. Tegen de tijd dat alle lammetjes zijn geboren, moeten de ezels en de schapen aan elkaar gewend zijn.'

De tekst gaat verder onder de video:

Greet Abbink weet nog niet of de ezels echt haar kudde gaan beschermen. Maar ze heeft goede hoop, een van de ezels heeft de hond van haar dochter al uit de wei gejaagd toen die te dicht bij de schapen kwam.

Voorstander van het afschieten van wolven is ze niet. Het mag niet volgens de wet, maar ze wil het ook niet. Daar is ze te veel dierenliefhebber voor, zegt ze.

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl

Meer over dit onderwerp:
Gemeente Berkelland Eibergen
Deel dit artikel: