'Antibraakmiddel werd baby Jairo mogelijk fataal'

ARNHEM - De advocaten van de ouders van de overleden baby Jairo uit Arnhem willen dat er opnieuw onderzoek wordt gedaan naar de doodsoorzaak. Volgens hen staat allerminst vast dat Jairo door kindermishandeling om het leven is gekomen. Dat zeiden ze vrijdag tijdens de regiezitting voor het gerechtshof in Amsterdam.

De advocaten willen dat er ook wordt gekeken naar domperidon, een middel tegen misselijkheid en braken. Een arts schreef dit medicijn voor toen de ouders met Jairo naar de huisartsenpost gingen omdat hij ziek was. Domperidon was eerder gewoon bij de drogist verkrijgbaar, maar inmiddels wordt het antibraakmiddel afgeraden voor zuigelingen en zijn er Kamervragen gesteld over de veiligheid. Het medicijn kan hartritmestoornissen en andere hartproblemen veroorzaken.

Ouders ontkennen mishandeling

De ouders van de in 2010 overleden baby Jairo hebben altijd ontkend dat ze het kind hebben mishandeld. Justitie verdenkt hen daar wel van, omdat de baby ook blauwe plekken, bloeduitstortingen en gebroken benen had. Volgens de advocaten kunnen de bloeduitstortingen ook verklaard worden door de reanimatie van de baby in het ziekenhuis. Die duurde een uur. 

De botbreuken wijzen volgens de advocaten ook niet op geweld. Die zouden ook het gevolg kunnen zijn van onhandigheid van de vader. 'Hij was dolblij met zijn kind en speelde veel met hem', zei advocate Janneke Steenbrink. 'Maar uit tapgesprekken blijkt dat andere familieleden zich wel eens zorgen maakten over zijn lompheid.'

Verdwenen akte

Tijdens de regiezitting kwam vrijdagmorgen ook duidelijkheid over een verdwenen document. Vijf jaar lang werd getwijfeld of er geknoeid was met het hoger beroep tegen de vader van de in 2010 overleden baby Jairo uit Arnhem.

Advocaten maakten er een juridische strijd van, de rechtbank én de rijksrecherche stelden een onderzoek in en de zaak tegen de ouders, die van kindermishandeling worden verdacht, leek op losse schroeven te staan. Maar ineens komt toch het juiste document boven water.

Op vakantie

De akte waarmee in 2013 hoger beroep werd ingesteld, is vorige week door de advocaat-generaal teruggevonden. De akte zat al die tijd gewoon in het dossier.

Omdat een administratief medewerker van de rechtbank dacht dat de akte ontbrak, trok hij bij de officier van justitie aan de bel. Maar zij was op vakantie gegaan. De medewerker probeerde de fout te herstellen, maar daarbij zou hij zich schuldig hebben gemaakt aan valsheid in geschrifte.

Er volgde een intern onderzoek en de medewerker werd tijdelijk overgeplaatst. Omdat deze medewerker ook voor het hof in Arnhem werkt, is op verzoek van de advocaten de zaak naar Amsterdam verplaatst.

Zie ook: Acht jaar na dood baby buigt hof zich over slepende zaak

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl

Meer over dit onderwerp:
Arnhem
Deel dit artikel: