Acht jaar na dood baby buigt hof zich over slepende zaak

AMSTERDAM - De Arnhemse Jairo zou inmiddels 8 jaar zijn geweest, maar hij overleed in 2010 toen hij acht maanden oud was. Hij werd in allerijl naar het ziekenhuis gebracht met botbreuken, blauwe plekken en inwendige bloedingen. De verwondingen werden hem fataal.

In de afgelopen acht jaar probeerde het Openbaar Ministerie de ouders te vervolgen voor kindermishandeling. Daarbij werd zo veel geknoeid en geblunderd dat ze mogelijk vrijuit gaan. Deze vrijdag buigt het gerechtshof in Amsterdam zich over de zaak. Het gaat om een regiezitting ter voorbereiding op de inhoudelijke behandeling.

Op verzoek van de advocaten van het Arnhemse stel wordt de zaak in Amsterdam behandeld, omdat een medewerker van het hof in Arnhem zich schuldig zou hebben gemaakt aan valsheid in geschrifte.

Het gaat om een medewerker van de centrale informatiebalie, waar ook de papieren voor het instellen van hoger beroep moeten worden ondertekend. Bij het instellen van het hoger beroep tegen de vader ging er iets mis. De medewerker probeerde dat te herstellen, maar daarbij zou hij de fout zijn ingegaan.

Afluisterapparatuur

Het is niet de enige blunder in deze zaak. Zo kregen de ouders pas na maanden het sectierapport te lezen, werd de moeder onder zware druk gezet bij verhoren en werd niet alleen het huis van de ouders, maar ook van de grootouders van Jairo volgehangen met afluisterapparatuur. De rechter vond de fouten zo ernstig dat de ouders van Jairo niet vervolgd konden worden.

Gevallen na het douchen

In 2014 werd in hoger beroep besloten dat de Arnhemmers toch voor de rechter moesten komen. De ouders ontkennen dat ze Jairo hebben mishandeld. Tijdens de rechtszaak zei dat vader dat de baby een keer na het douchen was gevallen. 'Ik heb mijn kind niet mishandeld. Waarom gaan we anders naar de huisarts? Dat doe je toch niet als je je kind mishandelt?'

In oktober 2016 werd de vader veroordeeld tot een gevangenisstraf van 3 jaar en 10 maanden. De moeder werd vrijgesproken. Zowel de advocaat van de vader als het OM tekenden hoger beroep aan.

Het hof in Amsterdam zal zich nu moeten buigen over de vraag of er zo veel geblunderd is dat de rechten van de verdachten zijn geschaad. In dat geval zal de gewelddadige dood van Jairo onbestraft blijven.

Zie ook:

Meer over dit onderwerp:
Arnhem Justitie Rechtbank
Deel dit artikel: