Mol verlaat territorium op zoek naar vrouwtje

DOORWERTH - Molshopen... Je vindt ze in weilanden, tuinen of in de berm langs de weg. Mollen zijn daardoor vaak niet geliefd bij de boeren, tuinders en buitenlui. Maar is dat wel terecht?

Johannis Vogelaar is werkzaam bij Kennis- Advies en Dierplagen. Hij vangt al twintig jaar mollen. 'De populatie van de mol is vergroot in de jaren 40 toen de kunstmest werd uitgevonden. Om voedsel te verbouwen werd het waterpeil omlaag gebracht en daardoor werd het leefgebied van de mol ook verruimd.' 

Zieke koeien

Johannis neemt radioverslaggever Laurens Tijink mee naar een gebied waar de mollen hebben huisgehouden. 'Deze biologische boer heeft last van molshopen, omdat dit de melkproductie van de koeien sterk vermindert. Aarde en gras vermengen zich met elkaar en tast de melkproductie van de koe aan. Als er teveel aarde in de maag van de koe komt, kan hij ziek worden en dat wil de boer voorkomen door de mollen te laten vangen.'

Gezocht: vrouwtje

Mollen planten zich voort in de lente. Mannetjesmollen gaan dan op zoek naar een vrouwtje. Ze graven door tot een geschikte partner is gevonden. Het territorium van een mol is zo groot als een flink weiland, ongeveer vierhonderd vierkante meter. Als een mol op insecten als regenwormen jaagt, raast hij letterlijk door zijn gangenstelsel. Het tot 15 centimeter grote diertje kan zich onder de grond met zo'n zeven kilometer per uur voortbewegen. Door zijn speciale vacht kan een mol ook makkelijker achteruit lopen door de nauwe gangen. 

Beschermde diersoort af

Tot 2005 was de mol opgenomen in de flora en fauna wet, waardoor de mol een inheems beschermde diersoort was. 'Dat was knap lastig als je op voetbalvelden of begraafplaatsen molshopen had liggen. Je mocht niks doen. Dat betekende dat de spelers niet konden voetballen en dat graven op het kerkhof verzakten', aldus Vogelaar. De regering paste de wet dan ook aan.

Mollenklemmen plaatsen

Johannis plaatst een mollenklem in het weiland. De klem wordt in een tunnel van de mol geplaatst en werkt ongeveer hetzelfde als een muizenval. De mol overleeft het dan ook niet. 'Als ik de mol levend zou vangen, moet ik dag en nacht binnen twee uur alle vallen controleren, want mollen zijn stressgevoelig.' Daarnaast zou hij dan het dier ergens anders moeten uitzetten en dat heeft volgens de mollenvanger wellicht nog grotere gevolgen. 'Mollen willen hun gangenstelsels niet delen. Als een mol in een andere territorium terecht komt, vechten de mollen op leven en dood,' legt de ongediertebestrijder uit. 

Ook mollen zijn nuttig

Ondanks de grote overlast die mollen kunnen veroorzaken, zijn het nuttige diertjes. Ze eten insecten die schadelijk kunnen zijn voor bijvoorbeeld de moestuin. Ook verbeteren ze de structuur van de grond. Er zijn diervriendelijke methoden om overlastgevende mollen te verjagen. Dat kan bijvoorbeeld door visafval, knoflooksnippers of mottenballen in de mollengang te leggen. Ook door geluid nemen mollen de benen. Zo kan het volgens het online platform Oma Weet Raad helpen om een mol met de kleine speaker van een muziekkaart te verjagen. Het ingraven van een bierflesje in de mollengang zou ook helpen. Belangrijk daarbij is dat de tuit boven de grond uitsteekt, waardoor het flesje door de wind een zacht fluitend geluid maakt.   

BuitenGewoon Radio is iedere zondagochtend tussen 7.00 en 10.00 uur te beluisteren in het programma Zin in Zondag op Radio Gelderland. 

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl

Deel dit artikel: