Zin in Zondag | De dominee komt voorbij | Marije Klein

Hallo Vertrouwen...

Luister hier naar het fragment

Hallo Vertrouwen, 

Ik benader je met het nodige respect. Ik weet namelijk hoe belangrijk je bent  in het leven. Zonder jou, zonder Vertrouwen, zijn wij nergens. We kunnen als mens namelijk helemaal niet functioneren zonder Vertrouwen. 

Toch heb ik soms een beetje moeite met je. Vooral omdat je zo vaak je naam verruilt. Het ene moment ben je het goede oude Vertrouwen, het volgende ben je Zeker Weten. Ik weet bijvoorbeeld zéker dat mijn vrienden mij niet zullen bedriegen. Dat weet ik echt honderd procent zeker. Terwijl jij het eigenlijk bent; ik Vertrouw er zo hard op, dat ik denk het zeker te weten. 

Maar wat wordt jij als je van Vertrouwen naar Zeker Weten ging en ik het tóch mis had? Wat als mijn Vertrouwen wordt geschaad? Dan krijg je weer een andere naam. Woede, Teleurstelling, misschien zelfs wel Wantrouwen. Dan is er even niets meer van jou over. En dat vind ik eng. 

Waar Vertrouwen we allemaal op? God, Allah, Geld?  Of misschien is een betere vraag; wat weten wij eigenlijk allemaal wel zeker? We weten zeker dat ons geld aan de kassa naar Albert Heijn gaat, of naar Dirk van den Broek. Zien we cijfertjes groeien op de bankrekening van Appie en Dik? Nee, dat niet. Maar we weten het toch zeker. Of is het dan toch Vertrouwen? Sommige mensen weten zeker dat God bestaat. Zien we Hem, anders dan in het leven van alledag? Nee, dat niet. Is het dan toch Vertrouwen? Sommige mensen hebben Vertrouwen in de politiek. Anderen weten juist weer zeker dat alle politici tot op het bot slechte zin hebben. 

Je bent sterk Vertrouwen. Sterk en veerkrachtig, of willekeurig zo je wilt. Dat heb ik aan den lijve ondervonden. Tot een paar jaar geleden wist ik bijvoorbeeld zeker dat mijn lichaam mij niet in de steek zou laten. En toch gebeurde het. Ik werd ziek. Heel erg ziek. Mijn Vertrouwen was geschaad. En nu, zes jaar later, Vertrouw ik er wel weer op dat het goed komt. Maar zeker weten doe ik het niet meer. Nooit meer.

Vertrouwen moet je verdienen, zei mijn moeder altijd. Misschien moeten we met zijn allen gewoon maar keihard ons best doen om jou te verdienen dan. En aan de andere kant moeten we niet te bang zijn om jou weg te geven. Want weet je wat het is Vertrouwen? Als ik jou maar vaak genoeg weg geef, krijg ik jou ook wel weer terug. En dat maakt het leven een heel stuk mooier. Dat weet ik zeker. 

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl