Nieuws

Hoera de koning is jarig! En hier kun je het feestje meevieren

Zin om het verjaardagsfeestje van de koning uitbundig mee te vieren dit jaar? Maar wil je meer doen dan alleen een oranje tompouce eten? Dan heb je geluk, want er is genoeg te doen in onze provincie vrijdag. Esther heeft de leukste tips voor je op een rijtje gezet. © Omroep Gelderland
Zin om het verjaardagsfeestje van de koning uitbundig mee te vieren dit jaar? Maar wil je meer doen dan alleen een oranje tompouce eten? Dan heb je geluk, want er is genoeg te doen in onze provincie vrijdag. Esther heeft de leukste tips voor je op een rijtje gezet.
In het tv-programma UIT met Esther geeft presentatrice Esther Stegeman elke donderdag uitgaanstips voor evenementen, voorstellingen en exposities in Gelderland. Elke week zet ze ook de leuke tips voor het weekend voor je op een rijtje. 

Oranjebitter bij de aubade

Wil je de dag traditioneel beginnen, dan start je met een bezoek aan de aubade. Vooral in dorpen op de Veluwe gebeurt dit nog veel. Luister naar de plaatselijke harmonie, zing het volkslied mee en proost zoals ze dat in 't Harde doen op hem met een Oranjebitter. 

Geen Koningsdag zonder vrijmarkt

De vrijmarkt mag eigenlijk niet ontbreken op Koningsdag. In bijna alle dorpen en steden zijn vrijmarkten. De meeste spullen kun je vinden op de grootste vrijmarkt van de provincie in het Goffertpark in Nijmegen.
In Ede kun je zelfs terecht op meerdere pleinen in het centrum. Op elk plein wordt een markt gehouden met een eigen thema zoals eten, muziek en of creativiteit.

Optochten met praalwagens en klassieke auto's

Gek op klassieke auto's? Dan kun je het beste naar Vaassen of Barneveld gaan. Daar zijn namelijk optochten met oldtimers. In Vaassen start om 10.20 uur de Oranjerit en in Barneveld om 11.30 uur de Oldtimerrit
In Hulshorst wordt een grote praalwagenoptocht gehouden. De Harmonie Nunspeet en Boerenkapel Juliana lopen ook mee. De optocht start om 13.30 uur. 

BMX-spektakel tijdens Kingsday Extreme

In Wapenveld kun je naar Kingsday Extreme. De top uit de BMX-wereld komt naar het dorp om te strijden voor de prijzenpot. Ook zijn er optredens van dj's. 

Meedoen met een wedstrijdje

Touwtrekwedstrijden, zeskampen, playbackshows en nog veel meer andere wedstrijden worden er in veel steden en dorpen gehouden. In Elburg moet je om 14.00 uur je taart inleveren als je mee wil doen met 'Heel Elburg Bakt'. Wil je laten zien hoe sterk je bent, dan is het Eper kampioenschap Spijkerbroekhangen echt iets voor jou. Om 14.00 uur begint de wedstrijd. 

Paardenhandel en ponyritjes

Het is een traditie in Winterswijk: de Paardenmarkt. Naast de levendige handel in paarden en pony’s is er voor iedereen veel te beleven en te zien. Zo kun je meedoen met ringsteken, een ritje op een pony maken en de show van paardenshowteam The Future Guys bekijken.

Dansen en meezingen

Wil je helemaal uit je dak gaan en een echt feestje vieren, dan kan je op diverse plekken in de provincie naar concerten, tentfeesten en festivals. Voor de rockliefhebbers is er het Beapop Festival in Ulft. Fans van het Nederlandse lied kunnen naar Dieren voor het Piratenfestijn met onder anderen zanger Stef Ekkel.
Voor een feestje in de tent moet je naar Culemborg, want daar treedt Wolter Kroes op. In het Hunnerpark in Nijmegen staan onder anderen Fresku, Birth of Joy en Too Many Zooz op het podium van Oranjepop