Gemeenten in het Rivierenland leggen zelf snel internet aan

TIEL - De regio Rivierenland mag een breedbandnetwerk gaan aanleggen om zo'n 12.000 huishoudens in de buitengebieden van snel internet te voorzien. De Europese Commissie is akkoord met een garantstelling van 38 miljoen euro voor leningen voor financiering van de aanleg in de tien gemeenten in de regio.

Volgens Brussel kunnen na de aanleg van het netwerk netwerkexploitanten en dienstverleners hun diensten via het netwerk op basis van gelijke voorwaarden aanbieden.

Voor de aanleg van het netwerk in de Gelderse regio wordt een nieuwe partij in het leven geroepen. Die zal de infrastructuur, zoals leidingen, palen, glasvezel en straatkasten aanleggen, maar zal zelf geen internetdiensten aanbieden.

Staatssteun toegestaan

Zo'n vorm van staatssteun is toegestaan, omdat het de concurrentie op de Nederlandse breedbandmarkt niet in de weg zit, vindt Brussel. De positieve effecten zijn volgens de commissie groter dan dat het de concurrentie verstoort.

'Er zijn geen marktpartijen die dit aanbieden', vertelt een woordvoerder van de regio Rivierenland. 'Elk adres wordt aangesloten, zonder aansluitkosten. En de prijs is hetzelfde in de kernen als in het buitengebied.'

'Begin 2020 iedereen aangesloten'

'De tien gemeenteraden moeten nu de toestemming van Brussel er is, instemmen met het plan. Naar verwachting gebeurt dit rond de zomer. De aanbesteding kan dan eind 2018 beginnen. Begin 2020 zou dan iedereen aangesloten kunnen zijn', aldus de woordvoerder.

In de Achterhoek probeerden de lokale en regionale overheid zelf voor verbetering van het netwerk te zorgen, maar dat lukte niet. Op dit moment wordt er wel glasvezel aangelegd, maar hier betaalt de gebruiker deels zelf aan mee.

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl

Meer over dit onderwerp:
Gemeente Tiel Tiel
Deel dit artikel: