Nieuws

Man met nepwapen wilde dat agenten hem zouden doodschieten

De man die augustus vorig jaar door agenten werd neergeschoten in een winkelstraat in Doetinchem, omdat hij dreigde met een wapen, was erop uit dat ze hem zouden doodschieten. Dat bleek vrijdag tijdens de rechtszaak in Zutphen. Het OM eiste 258 dagen cel en tbs met voorwaarden. De man zat al 258 dagen in voorarrest, zodat de behandeling meteen zou kunnen beginnen. © Archief Omroep Gelderland
De man die augustus vorig jaar door agenten werd neergeschoten in een winkelstraat in Doetinchem, omdat hij dreigde met een wapen, was erop uit dat ze hem zouden doodschieten. Dat bleek vrijdag tijdens de rechtszaak in Zutphen. Het OM eiste 258 dagen cel en tbs met voorwaarden. De man zat al 258 dagen in voorarrest, zodat de behandeling meteen zou kunnen beginnen.
De politie kreeg die bewuste avond een melding dat in de Hamburgerstraat een man met een pistool zou lopen. Twee agenten gingen ernaartoe en riepen dat hij zijn wapen moest laten vallen. Daarop richtte de man het pistool op hen. De agenten losten een waarschuwingsschot en daarna is er meerdere keren gericht geschoten. De man werd drie keer geraakt.
Man met nepwapen wilde dat agenten hem zouden doodschieten
De man viel op de grond, maar hield het wapen nog steeds vast. Nadat hij in zijn been geraakt werd, gooide hij het wapen weg. Het bleek een nepwapen te zijn.
De video van het bewuste schietincident (de tekst gaat verder onder de video):

'Mijn toekomst was weg'

De man zei tegen de rechter dat hij het leven niet meer zag zitten, nadat hij een iPhone had gestolen. Zijn opleiding beveiliging werd toen niets meer. 'Ik dacht: ik kan mijn vader niet meer aankijken en mijn vriendin ook niet meer. Mijn toekomst was weg.'
De man overwoog zich op te hangen of voor de trein te springen, zei hij. Maar hij koos ervoor om door agenten te worden doodgeschoten. In 2015 probeerde hij al ook zo'n zogenoemde suicide by cop.

Gedragsproblemen na herseninfarct

De verdachte kreeg op 13-jarige leeftijd een herseninfarct. Deskundigen zeggen dat het infarct bij hem leidt tot gedragsproblemen, verminderde empathie, roekeloosheid en explosief gedrag. Zij adviseren gedwongen behandeling, omdat er een groot gevaar is dat de man weer de fout ingaat. Eerdere behandeling liep op niets uit.
De advocaat van de man dringt ook aan op snelle behandeling. 

'Agenten schoten terecht'

Het Openbaar Ministerie bepaalde eerder dit jaar al dat de agenten terecht schoten. Ook al bleek uiteindelijk dat hij een nepwapen bij zich had. Dat doet aan de dreiging niets af, stelde het OM.
Het leek of de verdachte zijn wapen doorlaadde. Een minder ingrijpend middel gebruiken, zoals pepperspray, zou niet voldoende zijn geweest. Bovendien hebben de agenten laag geschoten, wat getuigt van voldoende tactisch inzicht en zelfbeheersing, is de conclusie van het OM.

Zie ook: