Nieuws

'CSI-onderzoek' moet geheimen beroemd Culemborgs schilderij onthullen

Wetenschappers proberen vrijdag de raadsels rond het schilderij de Memorietafel met Elisabeth van Culemborg te ontrafelen. Bij een restauratie vorig jaar rezen vragen waarop kunsthistorici geen antwoord hebben. Zo is onduidelijk waarom de ruiten in een alliantiewapen op het schilderij oorspronkelijk zwart waren, terwijl die eigenlijk rood horen te zijn. © Weeshuis Museum
CULEMBORG - Wetenschappers proberen vrijdag de raadsels rond het schilderij de Memorietafel met Elisabeth van Culemborg te ontrafelen. Bij een restauratie vorig jaar rezen vragen waarop kunsthistorici geen antwoord hebben. Zo is onduidelijk waarom de ruiten in een alliantiewapen op het schilderij oorspronkelijk zwart waren, terwijl die eigenlijk rood horen te zijn.
'CSI-onderzoek' moet geheimen beroemd Culemborgs schilderij onthullen
Bij een vroegere restauratie zijn de ramen rood gemaakt, maar de historici willen nu graag weten waarom die ruiten oorspronkelijk zwart waren. Heeft de schilder een vergissing gemaakt? Of heeft het zwart een speciale betekenis? Ook kan de rode kleur volgens wetenschappers onder invloed van licht zwart zijn geworden.

Memorietafel met Elisabeth van Culemborg en haar opeenvolgende echtgenoten (Foto: Elisabeth Weeshuis Museum)

Röntgenstralen

Het schilderij uit 1550 wordt vrijdag met een XRF-scanner onderzocht. Dat gebeurt in het Elisabeth Weeshuis Museum in Culemborg, waar het schilderij wordt tentoongesteld. Bezoekers kunnen meekijken en vragen stellen. De scanner brengt met röntgenstralen nauwkeurig de samenstelling van verfpigmenten in kaart.
Recentelijk zijn al twee verfmonsters uit de zwarte ruiten genomen om de samenstelling van de verf te onderzoeken. Als de verf kwik bevat, zou dat kunnen duiden op verkleuring van de verf. Een eenduidig antwoord werd niet gevonden, want de twee verfmonsters gaven tegenstrijdige resultaten. Röntgenstralen gaan er volgens de onderzoekers voor zorgen dat alle geheimen van het bijzondere Culemborgse schilderij worden blootgelegd.
Museumdirecteur Nicole Spaans geeft uitleg:
Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl