Nieuws

Bennie was het toekijken zat en hielp mee het probleem met hangjongeren op te lossen

Streetball
In 2013 liep het in Silvolde helemaal uit de hand door terroriserende hangjongeren die voor overlast zorgden. 'De jongeren hadden niks te doen en begonnen zich te vervelen. Er werd alleen nog maar rotzooi getrapt', vertelt Silvoldenaar Bennie Vonk.
SILVOLDE - In 2013 liep het in Silvolde helemaal uit de hand door terroriserende hangjongeren die voor overlast zorgden. 'De jongeren hadden niks te doen en begonnen zich te vervelen. Er werd alleen nog maar rotzooi getrapt', vertelt Silvoldenaar Bennie Vonk.
Het liep zo uit de hand dat de gemeente moest handhaven en besloot alles af te sluiten. Bennie kon dit niet aanzien en besloot in te grijpen. Nu 5 jaar later komen er elke vrijdag- en zaterdagavond 70 jongeren bij elkaar die samen streetbasketballen en chillen in een eigen ruimte. De rust in de buurt is terug. 

Basketbal heeft mij kunnen behoeden voor ellende

Bennie weet uit eigen ervaring hoe is het om op straat te hangen: 'Zelf ben ik ook een hangjongere geweest, maar ik had één grote passie en dat was basketballen. Het basketballen liep als een rode draad door mijn leven en heeft mij kunnen behoeden voor ellende. Ik wilde mijn kop erbij houden voor het basketbal.'
Bennie Vonk
In 2013 liep het in Silvolde helemaal uit de hand door terroriserende hangjongeren die voor overlast zorgden. 'De jongeren hadden niks te doen en begonnen zich te vervelen. Er werd alleen nog maar rotzooi getrapt', vertelt Silvoldenaar Bennie Vonk.
Doordat Bennie de jongeren begrijpt, besloot hij samen met de gemeente deze groep een alternatief te bieden: 'Hangjongeren is wel een negatief woord. Eigenlijk zijn het gewoon hele goede gasten als je creativiteit gebruikt en ze uitdaagt. Ik heb ze letterlijk van de straat getrokken. Het is zo belangrijk dat je naar ze luistert, hen vertrouwen geeft en serieus neemt.'
Het initiatief van Bennie is niet ongezien gebleven, zo ontving hij voor Streetball Lichtenberg in 2016 de Sportpromotieprijs 2016 van gemeente Oude IJsselstreek.

Kweekvijver voor jonge vrijwilligers

Inmiddels is het wijkcentrum de Lichtenberg in Silvolde, waar de jongeren samen komen, een kweekvijver geworden voor jonge vrijwilligers. 'De jongeren helpen de kleintjes door ze les te geven in het streetbasketbal en zijn zelf verantwoordelijk voor de chillruimte. Het gaat zo goed; soms lijkt het wel te mooi om waar te zijn.'
Hieronder een fragment uit de uitzending van Gelderland Helpt. De tekst gaat verder onder de video.
Kweekvijver voor jonge vrijwilligers

Materialen gezocht

Maar de jongeren hebben nog wel een wens. Zij willen graag hun chillruimte wat meer aangekleed zien. Denk aan een pingpongtafel die ongebruikt in de schuur staat, of biljartkeuen waar u nooit meer mee speelt. Heeft u nog iets waar u de jongeren in Silvolde blij mee kan maken? Laat het weten via Gelderland Helpt!
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!