Fraser hoorde maandag al van zijn ontslag: 'ik ben verantwoordelijk voor deze resultaten'

ARNHEM - Een ontspannen Henk Fraser verliet woensdagochtend Vitesse nadat hij afscheid had genomen van zijn spelers. 'Ik heb ze gezegd dat ze de play-offs moeten winnen. Dan deel ik ook nog mee in de bonus.'

door Richard van der Made

De ontslagen trainer weigerde vlak voor zijn definitieve vertrek uit Arnhem de vuile was buiten te hangen of met modder te gooien. Hij stelt simpelweg dat het hem niet is gelukt betere resultaten te boeken dit seizoen. Duidelijk is wel dat Fraser geïrriteerd is over een aantal zaken. Naar buiten toe reageert hij echter diplomatiek en professioneel.

Crisisberaad

Zo is daar allereerst het moment waarop directeur Joost de Wit naar buiten bracht dat er 'beraad' zou volgen. Dat gebeurde zaterdagavond direct na de nederlaag bij NAC Breda. Fraser zet zijn vraagtekens. 'Die is daar verantwoordelijk voor. Ik heb daar wel een opmerking over, maar die kan ik beter voor me houden. Niemand heeft daar iets aan. Het is niet relevant.

'Belangrijke afspraak'

Ook de manier waarop Fraser zijn ontslag kreeg te horen, frustreert hem. 'Ik kreeg maandagavond een telefoontje dat ik me dinsdag moest melden. Een mededeling en dat was het. Toen wist ik dat het ophield ja. Mijn zaakwaarnemer heeft later met Marc van Hintum (technisch directeur, RvdM gesproken en toen was het duidelijk. Ik had dinsdag alleen een belangrijke afspraak staan en daarom is het er toen niet van gekomen.'

SMS van commissaris Oyf

Als de invloedrijke Russen bij Vitesse ter sprake worden gebracht, moet Fraser glimlachen. De trainer botste met commissaris Valeri Oyf die zich dit seizoen bemoeide met technische zaken en opstellingen. Zo stuurde de commissaris naar verluidt zelfs een sms naar de coach dat een speler niet meer mocht worden opgesteld. Het zou gaan om verdediger Maikel van der Werff.

Fraser was die bemoeienis waarschijnlijk zo zat dat hij voor de winterstop al aangaf zijn contract niet te zullen verlengen. 'Ik ben er wel uit. Ja, natuurlijk heb je daar last van als trainer. Het helpt je in elk geval niet', reageerde de coach destijds bij de NOS.

Besluit directie

De Raad van Commissarissen stemden in nadat het besluit volgens De Wit door de directie werd genomen. Fraser: 'Het is de realiteit dat de club iets langer nodig heeft gehad. Misschien omdat sommige mensen uit deze organisatie van verder moeten komen. Maar ik ben er simpelweg niet bij geweest. Dat het gebotst heeft, is al een tijd geleden en heeft er slechts indirect mee te maken misschien.'

Meedelen in de bonus

Fraser kijkt vooral naar zichzelf. 'Ik heb de resultaten niet gehaald de laatste wedstrijden en ben verantwoordelijk. Dan kan dit een logisch gevolg zijn. Het is de realiteit. Dit is voetbal. Ik heb de spelers toegesproken vanochtend en gezegd dat ze de play-offs moeten winnen. Ik heb ze gezegd dat ik dan ook nog meedeel in de bonus. Daar moesten ze wel om lachen', grapte Fraser die vervolgens rond 11 uur vanochtend het complex van Vitesse verliet.

 

 

 

 

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl

Meer over dit onderwerp:
Betaald voetbal Vitesse
Deel dit artikel: